Kremowy sernik LOTUS
15 grudnia, 2023
Obłędny sernik z czterech rodzajów sera, wręcz przepełniony kremem i ciasteczkami lotus oraz ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem :). Doskonały na każdą okazję (i bez okazji także)!
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 minut + minimum 8 h schłodzenia
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Spód:
- Ciasteczka lotus 100 g
- Masło 30 g
- Mleko 2% 20 g
Masa serowa:
- 3 jajka 153 g
- Serek wiejski lekki 400 g
- Ricotta 250 g (u mnie firmy Bakoma)
- Twaróg chudy 250 g
- Krem lotus 80 g
- Ciasteczka lotus 25 g
- Erytrol 80 g/ksylitol 60 g/cukier 60 g/słodzik 30-40 tabletek rozpuszczonych w 10 g wrzątku
- Szczypta soli.
Na wierzch:
- Serek Philadelphia light (lub zwykła/śmietankowy do kanapek) 125 g
- Krem lotus 30 g
- Erytrol 20 g
- Maliny 80 g (do dekoracji, można pominąć)
- Ciasteczka lotus (do dekoracji, można pominąć).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
- Składniki na spód zblenduj razem w blenderze na półpłynną masę.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem za pomocą łyżki.
- Piecz spód przez 6-8 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
- Twaróg, serek wiejski, ricottę, krem lotus, szczyptę soli i substancję słodzącą, której używasz zblenduj na gładko.
- Następnie wbij jajka i zblenduj ostatni raz. Krótko, aby nie napowietrzyć masy!
- Pokrusz ciasteczka i wmieszaj do masy.
- Przelej masę serową na wystudzony spód i piecz ok. 30 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.
- Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
- Serek Philadelphia wymieszaj z kremem lotus oraz erytrolem, posmaruj wierzch sernika.
- Na wierzchu poukładaj ciasteczka i maliny.
Wartości odżywcze (całość – tortownica o śr. 20 cm):
E: 2723 Kcal, B: 144,4 g W: 199 g T: 147,8 g
Tak kremowego sernika z kawałkami maślano-korzennych ciasteczek lotus jeszcze nie jedliście… Ja obiecuję, a Wy próbujcie!
Teraz biorę go ze sobą, aby podzielić się z innymi, bo zauważyłam, że potrafi wywołać uśmiech na wielu twarzach :D.
Smacznego jedzonkowania!