Ciecierzycowe brownie z daktylami i czekoladą
12 stycznia, 2024
Wrzucając tu kolejny przepis, na kolejne brownie, mam wrażenie że każde ciasto tego typu wygląda tak samo… Ale smak oraz konsystencja każdego z nich jest inna, dlatego proponuję spróbować wszystkich i wybrać swoje ulubione ;). Dziś jedno z moich czekoladowych faworytów…
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 2 jajka 102 g
- Ciecierzyca gotowana ze słoika 400 g (masa po odsączeniu i przepłukaniu)
- Banany 200 g (2 średnie)
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 30 g
- Mąka kokosowa 30 g
- Odżywka białkowa 30 g (można zastąpić 30 g mąki orkiszowej)
- Erytrol 80 g/cukier 60-70 g
- Daktyle 60 g
- Kakao 50 g
- Gorzka czekolada 50 g
- Masło orzechowe 30 g
- Napój sojowy bez cukru 150 g
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Połowę daktyli (30 g) przełóż do naczynia i zalej gorącą wodą, odstaw na min. 15 minut, aby zmiękły.
- Ciecierzycę odsącz z wody i przepłucz pod bieżącą wodą.
- Do miski wsyp ciecierzycę, wbij jajka, dodaj banany, masło orzechowe, erytrol, namoczone daktyle, wlej napój sojowy i sodę oczyszczoną – zblenduj na gładką masę.
- Następnie dodaj mąki, odżywkę białkową i kakao – ponownie zmiksuj, aby nie było grudek.
- Resztę daktyli (30 g) i gorzką czekoladę posiekaj drobno (możesz dodać także inne suszone owoce/orzechy…) i wmieszaj w masę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Piecz około 40-45 minut w trybie grzania góra-dół.
Wartości odżywcze (całe ciasto, podłużna forma):
E: 1947 Kcal, B: 103 g W: 198 g T: 76 g
Mocno czekoladowe ciasto, którego wnętrze skrywa kawałki gorzkiej czekolady i daktyli… Zdrowe, bardzo smaczne i sycące, bo z ciecierzycy ;)!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni