Słodkie,  Wegetariańskie

Ciecierzycowe brownie z daktylami i czekoladą

Wrzucając tu kolejny przepis, na kolejne brownie, mam wrażenie że każde ciasto tego typu wygląda tak samo… Ale smak oraz konsystencja każdego z nich jest inna, dlatego proponuję spróbować wszystkich i wybrać swoje ulubione ;). Dziś jedno z moich czekoladowych faworytów…

Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 2 jajka 102 g
  • Ciecierzyca gotowana ze słoika 400 g (masa po odsączeniu i przepłukaniu)
  • Banany 200 g (2 średnie)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 30 g
  • Mąka kokosowa 30 g
  • Odżywka białkowa 30 g (można zastąpić 30 g mąki orkiszowej)
  • Erytrol 80 g/cukier 60-70 g
  • Daktyle 60 g
  • Kakao 50 g
  • Gorzka czekolada 50 g
  • Masło orzechowe 30 g
  • Napój sojowy bez cukru 150 g
  • Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Połowę daktyli (30 g) przełóż do naczynia i zalej gorącą wodą, odstaw na min. 15 minut, aby zmiękły.
  2. Ciecierzycę odsącz z wody i przepłucz pod bieżącą wodą.
  3. Do miski wsyp ciecierzycę, wbij jajka, dodaj banany, masło orzechowe, erytrol, namoczone daktyle, wlej napój sojowy i sodę oczyszczoną – zblenduj na gładką masę.
  4. Następnie dodaj mąki, odżywkę białkową i kakao – ponownie zmiksuj, aby nie było grudek.
  5. Resztę daktyli (30 g) i gorzką czekoladę posiekaj drobno (możesz dodać także inne suszone owoce/orzechy…) i wmieszaj w masę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  8. Piecz około 40-45 minut w trybie grzania góra-dół.

Wartości odżywcze (całe ciasto, podłużna forma):

E: 1947 Kcal, B: 103 g W: 198 g T: 76 g

Mocno czekoladowe ciasto, którego wnętrze skrywa kawałki gorzkiej czekolady i daktyli… Zdrowe, bardzo smaczne i sycące, bo z ciecierzycy ;)!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *