Tradycyjny, mięsny, polski obiad – ziemniaczki, kalafiorek i kotlet z cebulką… bez mięsa! Mielone, klopsy – jak zwał tak zwał, ale w wersji wegańskiej wypadają równie dobrze!
Przepis jest wypróbowany na mięsożercach z pozytywnym skutkiem, więc jeśli jesteście na diecie roślinnej lub chcecie ograniczyć mięso i zjeść od czasu, do czasu coś innego, ale równie dobrego, to zachęcam do zrobienia tych roślinnych KOTLETÓW MIELONYCH!
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
100g kotletów sojowych
100g cebuli czerwonej (1 mała)
60g kaszy manny
15g siemienia lnianego + 40g wody
10g musztardy
woda
wegańska kostka rosołowa
przyprawy: 3 liście, 5 kulek ziela angielskiego, sos sojowy, przyprawa do mięsa (z dobrym składem, bez soli), 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz.
Dodatkowo:
150g cebuli (1 średnia)
10g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
do garnka wlej wodę, dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę do mięsa, pokrojoną cebulę czerwoną i wsyp kotlety sojowe
gotuj około 15 minut, aż będą miękkie
do kubka wsyp siemię lniane i zalej 40g wrzątku, wymieszaj i odstaw na chwilę, aż napęcznieje
rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
odcedź kotlety i przełóż je do blendera razem z ugotowaną cebulą
dodaj przyprawy, musztardę, sos sojowy, czosnek i siemię lniane
następnie zblenduj na gładko
do masy wsyp kaszę manną i wymieszaj
blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj łyżką kotlety (u mnie 9)
piecz 20-25 minut w trybie góra-dół, aż będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie – ziemniaki i kalafior.
Wartość odżywcza:
9 kotletów:
E: 660kcal, B: 56g, W: 82g, T: 8g
Mam nadzieję, że przepis zachęci Was do eksperymentowania z bezmięsną kuchnią :). Wypróbujcie na swoich bliskich!