Kotlety mielone – wegan
5 marca, 2021
Tradycyjny, mięsny, polski obiad – ziemniaczki, kalafiorek i kotlet z cebulką… bez mięsa! Mielone, klopsy – jak zwał tak zwał, ale w wersji wegańskiej wypadają równie dobrze!
Przepis jest wypróbowany na mięsożercach z pozytywnym skutkiem, więc jeśli jesteście na diecie roślinnej lub chcecie ograniczyć mięso i zjeść od czasu, do czasu coś innego, ale równie dobrego, to zachęcam do zrobienia tych roślinnych KOTLETÓW MIELONYCH!
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 100g kotletów sojowych
- 100g cebuli czerwonej (1 mała)
- 60g kaszy manny
- 15g siemienia lnianego + 40g wody
- 10g musztardy
- woda
- wegańska kostka rosołowa
- przyprawy: 3 liście, 5 kulek ziela angielskiego, sos sojowy, przyprawa do mięsa (z dobrym składem, bez soli), 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz.
Dodatkowo:
- 150g cebuli (1 średnia)
- 10g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- do garnka wlej wodę, dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę do mięsa, pokrojoną cebulę czerwoną i wsyp kotlety sojowe
- gotuj około 15 minut, aż będą miękkie
- do kubka wsyp siemię lniane i zalej 40g wrzątku, wymieszaj i odstaw na chwilę, aż napęcznieje
- rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- odcedź kotlety i przełóż je do blendera razem z ugotowaną cebulą
- dodaj przyprawy, musztardę, sos sojowy, czosnek i siemię lniane
- następnie zblenduj na gładko
- do masy wsyp kaszę manną i wymieszaj
- blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj łyżką kotlety (u mnie 9)
- piecz 20-25 minut w trybie góra-dół, aż będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
- na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
- podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie – ziemniaki i kalafior.
Wartość odżywcza:
9 kotletów:
E: 660kcal, B: 56g, W: 82g, T: 8g
Mam nadzieję, że przepis zachęci Was do eksperymentowania z bezmięsną kuchnią :). Wypróbujcie na swoich bliskich!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni