Słone,  Wegańskie

Kotlety mielone – wegan

Tradycyjny, mięsny, polski obiad – ziemniaczki, kalafiorek i kotlet z cebulką… bez mięsa! Mielone, klopsy – jak zwał tak zwał, ale w wersji wegańskiej wypadają równie dobrze!

Przepis jest wypróbowany na mięsożercach z pozytywnym skutkiem, więc jeśli jesteście na diecie roślinnej lub chcecie ograniczyć mięso i zjeść od czasu, do czasu coś innego, ale równie dobrego, to zachęcam do zrobienia tych roślinnych KOTLETÓW MIELONYCH!

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 100g kotletów sojowych
  • 100g cebuli czerwonej (1 mała)
  • 60g kaszy manny
  • 15g siemienia lnianego + 40g wody
  • 10g musztardy
  • woda
  • wegańska kostka rosołowa
  • przyprawy: 3 liście, 5 kulek ziela angielskiego, sos sojowy, przyprawa do mięsa (z dobrym składem, bez soli), 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 150g cebuli (1 średnia)
  • 10g oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • do garnka wlej wodę, dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę do mięsa, pokrojoną cebulę czerwoną i wsyp kotlety sojowe
  • gotuj około 15 minut, aż będą miękkie
  • do kubka wsyp siemię lniane i zalej 40g wrzątku, wymieszaj i odstaw na chwilę, aż napęcznieje
  • rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  • odcedź kotlety i przełóż je do blendera razem z ugotowaną cebulą
  • dodaj przyprawy, musztardę, sos sojowy, czosnek i siemię lniane
  • następnie zblenduj na gładko
  • do masy wsyp kaszę manną i wymieszaj
  • blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj łyżką kotlety (u mnie 9)
  • piecz 20-25 minut w trybie góra-dół, aż będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
  • na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
  • podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie – ziemniaki i kalafior.

Wartość odżywcza:

9 kotletów:

E: 660kcal, B: 56g, W: 82g, T: 8g

Mam nadzieję, że przepis zachęci Was do eksperymentowania z bezmięsną kuchnią :). Wypróbujcie na swoich bliskich!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *