Słone,  Wegańskie

Puszysty chleb z mielonym makiem

Lubisz makowce/makiełki/rogale z makiem lub samą masę makową? Albo taki pyszny domowy, biały chlebek z makiem… Ale nie na wierzchu, lecz w środku!

Zaskoczona/y?

Mam nadzieję, że tak :). Ma chrupiącą skórkę, puszysty środek, wypełniony zmielonymi ziarnami – piegami maku. Nadają mu one intensywnego, nieco niecodziennego smaku…

Czas przygotowania: 20 minut + 40/50 minut wyrastania + 1h pieczenia, łącznie ok. 2h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 – 520g + 25g
  • letnia woda 380g + 125g
  • drożdże świeże 25g
  • mak mielony 40g
  • cukier 6g
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • w naczyniu przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże, cukier, 125g letniej wody i 25g mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • w misce wymieszaj mąkę, sól, mak, dodaj zaczyn, 380g wody i całość połącz
  • odstaw ciasto na 40/50 minut
  • przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia
  • w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  • wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika
  • piecz 50 minut (tryb góra-dół), po czym wyjmij z formy i podpiecz od dołu jeszcze przez 10 minut (dzięki temu chleb będzie bardziej chrupiący od dołu, a papier łatwiej odejdzie 😉 ).

Wartości odżywcze:

E: 2200kcal, B: 72g, W: 419g, T: 22,5g

Mam nadzieję, że przepis będzie dla Ciebie inspiracją do upieczenia domowego chlebka :). Napisz jak smakował!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *