Puszysty chleb z mielonym makiem
1 marca, 2021
Lubisz makowce/makiełki/rogale z makiem lub samą masę makową? Albo taki pyszny domowy, biały chlebek z makiem… Ale nie na wierzchu, lecz w środku!
Zaskoczona/y?
Mam nadzieję, że tak :). Ma chrupiącą skórkę, puszysty środek, wypełniony zmielonymi ziarnami – piegami maku. Nadają mu one intensywnego, nieco niecodziennego smaku…
Czas przygotowania: 20 minut + 40/50 minut wyrastania + 1h pieczenia, łącznie ok. 2h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- mąka pszenna typ 650 – 520g + 25g
- letnia woda 380g + 125g
- drożdże świeże 25g
- mak mielony 40g
- cukier 6g
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- w naczyniu przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże, cukier, 125g letniej wody i 25g mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- w misce wymieszaj mąkę, sól, mak, dodaj zaczyn, 380g wody i całość połącz
- odstaw ciasto na 40/50 minut
- przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia
- w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika
- piecz 50 minut (tryb góra-dół), po czym wyjmij z formy i podpiecz od dołu jeszcze przez 10 minut (dzięki temu chleb będzie bardziej chrupiący od dołu, a papier łatwiej odejdzie 😉 ).
Wartości odżywcze:
E: 2200kcal, B: 72g, W: 419g, T: 22,5g
Mam nadzieję, że przepis będzie dla Ciebie inspiracją do upieczenia domowego chlebka :). Napisz jak smakował!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Dyniowe cynamonki
Nowsze