co najmniej kilka godzin wcześniej (a najlepiej poprzedniego dnia) wykonaj marynatę, pokrój w kostkę tofu, wymieszaj wszystko razem i odstaw do lodówki
cebulę i paprykę pokrój, a marchewkę obierz obieraczką na „makaron”
na patelni rozgrzej 10g oliwy z oliwek i zaszklij cebulę
następnie dodaj resztę warzyw, sól, pieprz, dolej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie
do miseczki przełóż masło orzechowe, dolej odrobinę ciepłej wody, dodaj soli i wymieszaj na gładki sos
na osobnej, suchej patelni podsmaż zamarynowane tofu z lodówki
w międzyczasie ugotuj ryż
gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich tofu i duś jeszcze chwilę, aż smaki się połączą
wyłącz gaz, wlej sos orzechowy i wymieszaj wszystkie składniki
podawaj z ryżem i najlepiej świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze:
Sos:
E: 1304kcal, B: 70g W: 112g T: 69g
To danie jest bogate w różnorakie smaki. Przeplata się w nim słodycz marchewki i miodu, słona nuta masła orzechowego, kwaskowość octu, pikanteria harissy i wędzonka tofu…
Mam nadzieję że zakochasz się w nim, tak jak ja i moja rodzinka :).