Orkiszowy chleb na zakwasie ze śliwką i rozmarynem
26 kwietnia, 2021
Suszone śliwki skryte w wilgotnym wnętrzu tego orkiszowego chlebka zostały dodatkowo podkreślone intensywnym aromatem rozmarynu. Całość tworzy wręcz poetyczną formę i przepyszny smak…
Niecodzienny smak tego sprawi, że będziesz chciał/a jeść go codziennie!
Robi się go całkiem szybko i prosto – dlatego jeśli masz już swój zakwas to zakasaj rękawy i do roboty! A jeśli nie zawsze możesz go przygotować lub pożyczyć od znajomego :).
Czas przygotowania: 10 minut mieszania składników, 5-6h wyrastania, 1h 10min pieczenia – ok. 6h 20min – 7h 20min
Stopień trudności: średnie (wymaga posiadania zakwasu)
Składniki:
200g aktywnego zakwasu żytniego
270g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
130g mąki pszennej białej
140g mąki żytniej razowej (typ 2000)
650g letniej wody
1,5 łyżeczki soli
80g śliwek suszonych
35g siemienia lnianego
płaska łyżeczka rozmarynu
Sposób przygotowania:
podgrzej wodę, aby była letnia (nie gorąca!)
do miski dodaj zakwas, mąki, sól, rozmaryn, siemię lniane, pokrojone suszone śliwki i wlej wodę
wszystkie składniki zamieszaj (ciasto powinno mieć dość lejącą, ale kleistą konsystencję)
masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
odstaw chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 5-6h (powinien lekko wyrosnąć, na wierzchu będzie widać pęcherzyki)
wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut z trybem podgrzewania od dołu,
po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół,
wyjmij chleb z blaszki i podpiecz go jeszcze przez 10min nie zdejmując papieru do pieczenia (dzięki temu będzie prościej go później oderwać)
wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Wartość kaloryczna:
E: 2534kcal, B: 79g W: 470g T: 27g
Wypróbuj i rozsmakuj się w nieoczywistym smaku tego domowego chleba…