Ale nie taki zwykły, bo nawiązujący smakiem do rejonu Azji…
Łączy w sobie słodki i kwaśny smak, aromat orzeszków ziemnych… po za tym jest pełen warzyw, czyli zdrowy. Do tego prosty i szybki w przygotowaniu, czyli wręcz idealny!
Czas przygotowania: 30 – 40minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
filet z piersi kurczaka 500g
mrożone warzywa po chińsku 600g
ananas z puszki 340g (po odsączeniu)
papryka czerwona 200g
cebula czerwona 100g
masło orzechowe 40g
woda ok. 80g
erytrol 30g
oliwa z oliwek 10g
ocet ryżowy/ sok z cytryny (2 łyżki)
pasta zielone curry (1,5 łyżeczki)
przyprawy do kurczaka: curry, cynamon, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, papryka słodka wędzona, papryka ostra, sos sojowy (2 łyżki)
Dodatkowo:
ryż jaśminowy
kolendra/ pietruszka (na wierzch)
Sposób przygotowania:
pokrój kurczaka na drobne kawałki, przełóż do miski i zamarynuj w przyprawach
pokrój cebulę i paprykę
na patelni rozgrzej część oliwy, zeszklij cebulę, po pewnym czasie dodaj paprykę i mrożone warzywa, duś aż będą miękkie (możesz podlać wodą)
na osobnej patelni rozgrzej resztę oliwy i podsmaż kurczaka
w międzyczasie ugotuj ryż
w kubku rozmieszaj masło orzechowe z solą i ciepłą wodą na gładki sos
gdy mięso i warzywa będą gotowe połącz zawartość patelni, dodaj ananasa pokrojonego w kawałki, erytrol, ocet, pieprz i pastę curry, wymieszaj i podgotuj jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły
wyłącz gaz i wlej sos z masła orzechowego, przemieszaj
podawaj z ryżem, posypane świeżymi lub suszonymi ziołami.
Wartość kaloryczna:
Cały sos:
E: 1322kcal, B: 136g, B: 102g T: 37g
1 z 4 porcji sosu:
E: 355kcal, B: 34g, W: 25,5g T: 9g
Jeśli lubisz słodko-kwaśne sosy, a także ostrzejsze nuty to przepis dla Ciebie! Mam nadzieję że się zainspirujesz ;).