Dyniowy SERNIKOMAK
Nie wiesz, które ciasto lubisz bardziej? Czy sernik, czy makowiec? Nie ważne, bo nie musisz wybierać!
Intensywny smak maku zamknięty w typowej tylko dla twarogowych wypieków konsystencji… taki o to sernik z piegami :).
Z potrzeby serca (i podniebienia) powstał ten SERNIKOMAK w zdrowszej i niskokalorycznej wersji. Świetnie sprawdzi się na szczególne okazje, a także jako posiłek osób dbających o formę.
Czas przygotowania: 20 minut + 1h 50min pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- twaróg chudy 750g (3 opakowania)
- jogurt naturalny SKYR (3 opakowania)
- 3 całe jajka (155g)
- 3 białka jaj (100g)
- ugotowana dynia 400g
- erytrol 150g-200g/słodzik
- budyń waniliowy (proszek) 60g
- mak niebieski mielony 50g
- ziarenka z laski wanilii/aromat waniliowy
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- wyjmij wszystkie składniki z lodówki minimum 1h przed przygotowaniem sernika, aby miały temperaturę pokojową
- oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę
- do miski przełóż 3 żółtka i dodaj 3 twarogi, rozgnieć widelcem
- następnie dodaj 3 SKYRY, ugotowaną, zblendowaną dynię, erytrol, budyń, sok z cytryny oraz wanilię i zblenduj na gładką masę
- do masy wsyp mak i ponownie zblenduj
- dodaj pianę z ubitych białek i wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki
- nagrzej piekarnik do 160 stopni, a na dnie postaw naczynie żaroodporne z wodą
- wyłóż tortownicę (średnica 28cm) papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto
- piecz przez 1h z podgrzewaniem od dołu, a następnie przez 50 minut w trybie góra-dół
- wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do ostygnięcia
- podawaj gdy będzie całkowicie zimny.
Wartości odżywcze:
E: 1780kcal, B: 227g W: 133,5g T: 36g
1 z 12 kawałków:
E: 150kcal, B: 19g W: 11g T: 3
Seromak, sernikomak, sernik z makiem, makosernik, piegusek… To jak go nazwiesz zależy od Ciebie! Ale mam nadzieję, że zagości w Waszych domach na stałe, a nie tylko jeden raz, bo jest obłędny!
Smacznego jedzonkowania!