Mięsne,  Słone

Kurczak curry z mango

Danie nawiązujące do kuchni indyjskiej, zawierające w sobie słodki smak soczystego owocu, a także słony smak mięsa w gładkim sosie na bazie mleczka kokosowego…

Wiele osób boi się takich połączeń, ale niesłusznie! Jest pyszne i ma w sobie pewną orientalną głębię aromatów.

Czas przygotowania: 30-40minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • kurczak 600g
  • mango 450g
  • mleczko kokosowe z puszki (stała część) 200g
  • czerwona cebula 150g
  • oliwa z oliwek 10g
  • przyprawy: curry, cynamon, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, papryka ostra, kolendra, pieprz, sól, pietruszka/kolendra (na wierzch)

Dodatkowo:

  • ryż biały

Sposób przygotowania:

  • cebulę, kurczaka i mango pokrój w kostkę
  • na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli
  • przypraw kurczaka i wrzuć na patelnię
  • gdy kurczak będzie usmażony, dodaj mango i duś
  • po chwili wlej mleczko kokosowe, więcej przyprawy curry i wymieszaj, gotuj chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje
  • w międzyczasie ugotuj ryż
  • podawaj gorące, posypane świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze (sos – około 4-5 porcji):

E: 1517 Kcal, B: 145,5g W: 98g T: 62g

Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do łączenia wytrawnych smaków wraz ze słodkimi owocami i eksperymentowania w ten sposób.

Takie połączenia pozwalają podkreślić intensywność aromatów dania i wprowadzają pewien ciekawy kontrast. Spróbuj i pokochaj!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *