Kurczak curry z mango
12 marca, 2021
Danie nawiązujące do kuchni indyjskiej, zawierające w sobie słodki smak soczystego owocu, a także słony smak mięsa w gładkim sosie na bazie mleczka kokosowego…
Wiele osób boi się takich połączeń, ale niesłusznie! Jest pyszne i ma w sobie pewną orientalną głębię aromatów.
Czas przygotowania: 30-40minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- kurczak 600g
- mango 450g
- mleczko kokosowe z puszki (stała część) 200g
- czerwona cebula 150g
- oliwa z oliwek 10g
- przyprawy: curry, cynamon, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, papryka ostra, kolendra, pieprz, sól, pietruszka/kolendra (na wierzch)
Dodatkowo:
- ryż biały
Sposób przygotowania:
- cebulę, kurczaka i mango pokrój w kostkę
- na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli
- przypraw kurczaka i wrzuć na patelnię
- gdy kurczak będzie usmażony, dodaj mango i duś
- po chwili wlej mleczko kokosowe, więcej przyprawy curry i wymieszaj, gotuj chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje
- w międzyczasie ugotuj ryż
- podawaj gorące, posypane świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze (sos – około 4-5 porcji):
E: 1517 Kcal, B: 145,5g W: 98g T: 62g
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do łączenia wytrawnych smaków wraz ze słodkimi owocami i eksperymentowania w ten sposób.
Takie połączenia pozwalają podkreślić intensywność aromatów dania i wprowadzają pewien ciekawy kontrast. Spróbuj i pokochaj!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Roślinny bigos ze skwareczkami
Nowsze