Czekoladowy sernik na zimno z masą ajerkoniakową
Słodziutki, aksamitny czekoladowy sernik bez cukru na daktylowo-orzechowym spodzie z masą o smaku ajerkoniaku przełamany kwasowością malin…
Smaki świetnie ze sobą współgrają – spód jest delikatnie słony, ale też lekko gorzki, sernik słodki, warstwa malin przełamuje jego smak, a masa na wierzchu idealnie podkreśla całość.
Sernik nie zawiera cukru, jest niskokaloryczny, a także wysokobiałkowy i niskotłuszczowy.
Połączenia niebanalne, a wykonanie bardzo proste i szybkie! Świetnie wypadnie na wszelkich okazjach :).
Czas przygotowania: 30 minut wykonanie + kilka godzin, aż stężeje
Stopień trudności: średni
Składniki:
Masa serowa:
- twaróg chudy 750g
- mleko 2% – 500g
- jogurt naturalny 100g + 50g
- ugotowana dynia 200g (można pominąć, ale nadaje aksamitnej konsystencji)
- kakao ciemne w proszku 30g
- żelatyna 20g
- gorąca woda 100g
- erytrol 100g – 150g/słodzik
- ew. aromat
Na spód:
- płatki owsiane zblendowane na mąkę 70g
- mąka kokosowa 30g
- daktyle suszone 35g
- masło orzechowe 20g
- kakao 10g
- woda 70g
- sól
Malinowa warstwa:
- maliny mrożone 200g
- gorąca woda 100g
- żelatyna 10g
- ew. erytrol/słodzik/cukier
Na wierzch:
- mleko 200g
- woda 200g
- budyń o smaku ajerkoniaku (proszek) 35g
- SKYR 100g
- erytrol 40g
- maliny 100g
Sposób przygotowania:
- daktyle zalej 70g gorącej wody i odstaw
- żelatynę do masy serowej i malin rozpuść w gorącej wodzie w oddzielnych naczyniach i odstaw do ostygnięcia
- ugotuj budyń w 200g wody i 200g mleka razem z erytrolem i odstaw aż zgęstnieje
- daktyle zblenduj razem z wodą, solą i masłem orzechowym na gładką masę
- do miski wsyp składniki na spód i dodaj krem z daktyli, wymieszaj i wylep dno tortownicy ( u mnie o średnicy 28cm), odstaw w chłodne miejsce
- składniki na masę serową zblenduj na gładko i dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj i wylej na spód i wstaw do lodówki, aby stężał
- maliny zblenduj z żelatyną, możesz dodać troszkę więcej wody, aby było łatwiej i ew. dosłodzić
- wylej owocowy sorbet na sernik, wstaw ponownie do lodówki
- do budyniu dodaj SKYR i wymieszaj, wyłóż na sernik, posyp malinami i odstaw, aż wszystko zgęstnieje
- sernik będzie gotowy po kilku godzinach w lodówce (ok. 2h), gdy stężeje.
Wartości odżywcze:
E: 2228 Kcal, B: 229,5g W: 234g T: 43g
1 z 12 kawałków:
E: 185 Kcal, B: 19,1g, W: 19,5g, T: 3,5g
Przy tym serniku jest trochę pracy, ale efekt i smak powalają na kolana! Smaki świetnie się uzupełniają, co sprawia, że kawa z nim smakuje wyśmienicie!
Smacznego jedzonkowania!