Słodkie

Czekoladowy sernik na zimno z masą ajerkoniakową

Słodziutki, aksamitny czekoladowy sernik bez cukru na daktylowo-orzechowym spodzie z masą o smaku ajerkoniaku przełamany kwasowością malin…

Smaki świetnie ze sobą współgrają – spód jest delikatnie słony, ale też lekko gorzki, sernik słodki, warstwa malin przełamuje jego smak, a masa na wierzchu idealnie podkreśla całość.

Sernik nie zawiera cukru, jest niskokaloryczny, a także wysokobiałkowy i niskotłuszczowy.

Połączenia niebanalne, a wykonanie bardzo proste i szybkie! Świetnie wypadnie na wszelkich okazjach :).

Czas przygotowania: 30 minut wykonanie + kilka godzin, aż stężeje

Stopień trudności: średni

Składniki:

Masa serowa:

  • twaróg chudy 750g
  • mleko 2% – 500g
  • jogurt naturalny 100g + 50g
  • ugotowana dynia 200g (można pominąć, ale nadaje aksamitnej konsystencji)
  • kakao ciemne w proszku 30g
  • żelatyna 20g
  • gorąca woda 100g
  • erytrol 100g – 150g/słodzik
  • ew. aromat

Na spód:

  • płatki owsiane zblendowane na mąkę 70g
  • mąka kokosowa 30g
  • daktyle suszone 35g
  • masło orzechowe 20g
  • kakao 10g
  • woda 70g
  • sól

Malinowa warstwa:

  • maliny mrożone 200g
  • gorąca woda 100g
  • żelatyna 10g
  • ew. erytrol/słodzik/cukier

Na wierzch:

  • mleko 200g
  • woda 200g
  • budyń o smaku ajerkoniaku (proszek) 35g
  • SKYR 100g
  • erytrol 40g
  • maliny 100g

Sposób przygotowania:

  • daktyle zalej 70g gorącej wody i odstaw
  • żelatynę do masy serowej i malin rozpuść w gorącej wodzie w oddzielnych naczyniach i odstaw do ostygnięcia
  • ugotuj budyń w 200g wody i 200g mleka razem z erytrolem i odstaw aż zgęstnieje
  • daktyle zblenduj razem z wodą, solą i masłem orzechowym na gładką masę
  • do miski wsyp składniki na spód i dodaj krem z daktyli, wymieszaj i wylep dno tortownicy ( u mnie o średnicy 28cm), odstaw w chłodne miejsce
  • składniki na masę serową zblenduj na gładko i dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj i wylej na spód i wstaw do lodówki, aby stężał
  • maliny zblenduj z żelatyną, możesz dodać troszkę więcej wody, aby było łatwiej i ew. dosłodzić
  • wylej owocowy sorbet na sernik, wstaw ponownie do lodówki
  • do budyniu dodaj SKYR i wymieszaj, wyłóż na sernik, posyp malinami i odstaw, aż wszystko zgęstnieje
  • sernik będzie gotowy po kilku godzinach w lodówce (ok. 2h), gdy stężeje.

Wartości odżywcze:

E: 2228 Kcal, B: 229,5g W: 234g T: 43g

1 z 12 kawałków:

E: 185 Kcal, B: 19,1g, W: 19,5g, T: 3,5g

Przy tym serniku jest trochę pracy, ale efekt i smak powalają na kolana! Smaki świetnie się uzupełniają, co sprawia, że kawa z nim smakuje wyśmienicie!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *