Ze Świętami Wielkanocnymi na pewno kojarzy mi się sałatka jarzynowa. Taka bogata, z przeróżnymi warzywami, jajkiem i masą majonezu…
Ta natomiast jest jej ekspresową i lżejszą wersją, bo tradycyjny majonez został zastąpiony tu mniej kalorycznym, serkowym :). Myślę, że jest to bardzo ciekawa, a przy tym smaczna opcja nie odbiegająca zbytnio od oryginału.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
mieszanka warzyw ze słoika (kukurydza, groszek, marchewka itp.) 500g
seler 300g
ziemniaki 200g
ogórki konserwowe 200g
ogórki kiszone 100g
papryka czerwona 100g
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, pietruszka.
FIT majonez:
serek wiejski lekki 200g
1 jajko
musztarda 10g
ocet/sok z cytryny – łyżka
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
jajka ugotuj na twardo
ziemniaki i selera pokrój w drobną kostkę i również ugotuj
do blendera przełóż 1 jajko, musztardę, serek wiejski, ocet i dopraw solą oraz pieprzem, zblenduj na gładko
warzywa ze słoika przełóż do naczynia, pozostałe pokrój i także wrzuć do miski
dodaj majonez oraz pietruszkę i dopraw w razie potrzeby.
Wartości odżywcze:
E: 784kcal, B: 53g W: 113g T: 19g
Każdy dom ma swój sposób na jarzynową, ale jeżeli chcecie odchudzić choć jedno ze świątecznych potraw, to ten przepis jest specjalnie dla Was!
Spróbujcie i zaskoczcie rodziny.
Smacznego świątecznego (i nie tylko) jedzonkowania!