Słodkie

Wysokobiałkowy sernik OREO

Słodziutki i pyszniutki, dla wielbicieli kruchych ciasteczek OREO i prawdziwie twarogowych serników na zimno! Ponadto zawiera wysoką ilość białka i niską zawartość tłuszczu, co dla niektórych może być dodatkową zachętą…

Zbilansowanie smaków i makroskładników czyni go nie tylko świetnym pomysłem na specjalną okazję, ale także doskonałym posiłkiem po treningowym lub przekąską!

Czas trwania: 30 minut + co najmniej 1h w lodówce

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Masa serowa:

  • twaróg chudy 750g (3 kostki)
  • jogurt naturalny MALUTA 0% tłuszczu 540g (3 opakowania)
  • woda 100g
  • mleko 2% tłuszczu 100g
  • ciasteczka oreo 121g (11 sztuk)
  • żelatyna 25g
  • erytrol/słodzik (wedle uznania)
  • aromat/ekstrakt waniliowy

Spód:

  • płatki owsiane 70g
  • mąka kokosowa 30g
  • kakao ciemne 20g
  • daktyle suszone 40g
  • masło orzechowe 25g
  • sól.

Sposób trudności:

  • daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę,
  • płatki owsiane zblenduj na mąkę, przesyp do miski
  • wsyp także mąką kokosową, kakao i sól
  • odlej wodę z daktyli (nie całą) i zblenduj na gładko z masłem orzechowym
  • połącz masę z suchymi składnikami, aż będzie miało konsystencję surowego ciasta
  • tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia i oblep cienko ciastem
  • wstaw do lodówki
  • w 100g gorącej wody rozpuść żelatynę
  • twaróg, jogurt, mleko, aromat, słodzik i część ciasteczek zblenduj na gładko
  • dodaj przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksuj, aby nie było grudek
  • wrzuć pokruszone ciasteczka (zostaw kilka na wierzch do dekoracji)
  • przelej masę na schłodzony spód i udekoruj OREO
  • wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, żeby stężało.

Wartości odżywcze:

E: 2287 Kcal, B: 226,5g W: 223,7g T: 53g

1 z 12 kawałków:

E: 190 Kcal, B: 19g,W: 18,5g T: 4,5g

Sernik jest bardzo efektowny, delikatnie kremowy i idealnie sprawdził się u mnie jako ciasto urodzinowe :). Mam nadzieję, że Ty również się na niego zdecydujesz! Zapraszam na kawałek.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *