Wysokobiałkowy sernik OREO
Słodziutki i pyszniutki, dla wielbicieli kruchych ciasteczek OREO i prawdziwie twarogowych serników na zimno! Ponadto zawiera wysoką ilość białka i niską zawartość tłuszczu, co dla niektórych może być dodatkową zachętą…
Zbilansowanie smaków i makroskładników czyni go nie tylko świetnym pomysłem na specjalną okazję, ale także doskonałym posiłkiem po treningowym lub przekąską!
Czas trwania: 30 minut + co najmniej 1h w lodówce
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Masa serowa:
- twaróg chudy 750g (3 kostki)
- jogurt naturalny MALUTA 0% tłuszczu 540g (3 opakowania)
- woda 100g
- mleko 2% tłuszczu 100g
- ciasteczka oreo 121g (11 sztuk)
- żelatyna 25g
- erytrol/słodzik (wedle uznania)
- aromat/ekstrakt waniliowy
Spód:
- płatki owsiane 70g
- mąka kokosowa 30g
- kakao ciemne 20g
- daktyle suszone 40g
- masło orzechowe 25g
- sól.
Sposób trudności:
- daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę,
- płatki owsiane zblenduj na mąkę, przesyp do miski
- wsyp także mąką kokosową, kakao i sól
- odlej wodę z daktyli (nie całą) i zblenduj na gładko z masłem orzechowym
- połącz masę z suchymi składnikami, aż będzie miało konsystencję surowego ciasta
- tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia i oblep cienko ciastem
- wstaw do lodówki
- w 100g gorącej wody rozpuść żelatynę
- twaróg, jogurt, mleko, aromat, słodzik i część ciasteczek zblenduj na gładko
- dodaj przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksuj, aby nie było grudek
- wrzuć pokruszone ciasteczka (zostaw kilka na wierzch do dekoracji)
- przelej masę na schłodzony spód i udekoruj OREO
- wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, żeby stężało.
Wartości odżywcze:
E: 2287 Kcal, B: 226,5g W: 223,7g T: 53g
1 z 12 kawałków:
E: 190 Kcal, B: 19g,W: 18,5g T: 4,5g
Sernik jest bardzo efektowny, delikatnie kremowy i idealnie sprawdził się u mnie jako ciasto urodzinowe :). Mam nadzieję, że Ty również się na niego zdecydujesz! Zapraszam na kawałek.
Smacznego jedzonkowania!