Intensywnie buraczkowe w smaku i kolorze, roślinne kluseczki o delikatnie wędzonym smaku…
Świetnie komponują się z rukolą i pestkami. Mogą stanowić podstawę posiłku lub przepyszny dodatek, nie tylko dla WEGAN! Mają niecodzienny aromat, który pobudza nasze ślinianki… mmm…
A poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Wchodzisz w to?
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
buraki gotowane 500g
tofu wędzone 360g (2 kostki)
mąka pszenna 220g
mąka ryżowa 80g
przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku.
Dodatkowo:
rukola
ocet balsamiczny
nasiona słonecznika.
Sposób przygotowania:
do blendera wrzuć tofu i buraki, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem
zblenduj na gładką masę
dodaj mąkę i wymieszaj, odstaw na chwilę
w międzyczasie, w dużym garnku zagotuj wodę
małą łyżeczką formuj kluseczki i wrzucaj delikatnie do wrzątku
poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 3/4 minuty
wyjmij z wody
podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie w formie sałatki z rukolą i octem balsamicznym, posypane słonecznikiem.
Wartości odżywcze(same gnocchi – ok. 4 porcje ze zdjęcia):
E: 1750 Kcal, B: 83g W: 275g T: 32g
Odmieńcie swój codzienny obiad przygotowując niecodzienne GNOCCHI zamiast zwykłych pyrek :), albo spróbujcie przepysznej sałatki z tymi malutkimi kluseczkami!