Bogato nadziane buritto, zapiekane z serem i podawane z aromatycznym, gładkim guacamole… Brzmi pysznie? Tak smakuje!
Doskonały pomysł na wegetariański posiłek, który przeniesie Wasze kubki smakowe do Meksyku. Aromatyczny sos i chrupiąca tortilla świetnie sprawdzą się na szybki, rodzinny obiad!
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmaż.
Do garnka wlej pomidory z puszki i sos sojowy, sok z cytryny/ocet, wsyp przyprawy oraz paprykę i podgotuj aż zmięknie.
Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, czekoladę i miód, gotuj przez chwilę mieszając, aż zgęstnieje.
Do blendera przełóż obrane awokado, czosnek, sól i pieprz, zblenduj na gładko.
Tortille przygotuj według wcześniej podanego przepisu.
Do tortilli nałóż sos, posyp serem, zwiń i podawaj z guacamole oraz świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze:
Całość (sos):
E: 874Kcal, B: 37g, W: 138g, T: 19g
Guacamole:
E: 322Kcal, B: 4g, W: 17g, T: 29g
1 burrito z 1/4 guacamole, 25g sera, 1 tortilli:
E: 623Kcal, B: 24g, W: 85g, T: 21g
Fasola, kukurydza i papryka wraz ze świeżą kolendrą i ciągnącym serem… jeżeli to teraz czytacie i lubicie pikantne, aromatyczne smaki to koniecznie spróbujcie!