Wege burrito
24 maja, 2021
Bogato nadziane buritto, zapiekane z serem i podawane z aromatycznym, gładkim guacamole… Brzmi pysznie? Tak smakuje!
Doskonały pomysł na wegetariański posiłek, który przeniesie Wasze kubki smakowe do Meksyku. Aromatyczny sos i chrupiąca tortilla świetnie sprawdzą się na szybki, rodzinny obiad!
Czas trwania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Sos:
- pomidory z puszki 400g
- fasola czerwona z puszki 240g
- kukurydza konserwowa 280g
- papryka czerwona 200g
- cebula czerwona 100g
- miód 20g
- czekolada gorzka 10g
- oliwa z oliwek 10g
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego/soku z cytryny
- przyprawy: kolendra, harrisa, kmin rzymski, cynamon, imbir, papryka słodka, sól, pieprz.
Guacamole:
- 200g awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ew. zioła na wierzch.
Dodatkowo:
- domowa tortilla (przepis TUTAJ)
- mozzarella tarta (25g na porcję)
Sposób przygotowania:
- Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmaż.
- Do garnka wlej pomidory z puszki i sos sojowy, sok z cytryny/ocet, wsyp przyprawy oraz paprykę i podgotuj aż zmięknie.
- Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, czekoladę i miód, gotuj przez chwilę mieszając, aż zgęstnieje.
- Do blendera przełóż obrane awokado, czosnek, sól i pieprz, zblenduj na gładko.
- Tortille przygotuj według wcześniej podanego przepisu.
- Do tortilli nałóż sos, posyp serem, zwiń i podawaj z guacamole oraz świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze:
Całość (sos):
E: 874Kcal, B: 37g, W: 138g, T: 19g
Guacamole:
E: 322Kcal, B: 4g, W: 17g, T: 29g
1 burrito z 1/4 guacamole, 25g sera, 1 tortilli:
E: 623Kcal, B: 24g, W: 85g, T: 21g
Fasola, kukurydza i papryka wraz ze świeżą kolendrą i ciągnącym serem… jeżeli to teraz czytacie i lubicie pikantne, aromatyczne smaki to koniecznie spróbujcie!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni