Jako miłośniczka wszelkiego rodzaju nabiału, w tym także kefiru, rok temu postanowiłam dodać go do ciasta drożdżowego i był to STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ!
Ten drożdżowy wypiek jest dzięki niemu nie tylko puszysty i lekki jak chmurka, ale także delikatnie wilgotny – czyli dokładnie taki, jak powinien!
Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut + 1h 30 minut + 30 minut + 1h (łącznie ok. 3h 40 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
mąka pszenna 550g + 20g + 40g
kefir 1,5% 400g
1 jajko (51g)
masło 40g + 30g
erytrol 130g + 30g/ cukier (<130g)
owoce 400g (u mnie maliny, porzeczki, truskawki)
cukier 5g
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kefir wyjmij z lodówki wcześniej, aby nie był zimny!
Przygotuj zaczyn: do miski dodaj drożdże, cukier, 20g mąki i połowę kefiru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20/30 minut.
Do dużej miski wsyp 550g mąki, szczyptę soli, erytrol, 40g rozpuszczonego masła, jajko i zaczyn, wymieszaj i wyrób chwilę ciasto (będzie delikatnie kleiste).
Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5h.
Przygotuj kruszonkę – 30g masła wymieszaj z 40g mąki i 30g erytrolu oraz szczyptą soli i wstaw do lodówki.
Ciasto wyłóż do blaszki, posyp owocami i kruszonką, odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 20/30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
Piecz ok. 10 minut z grzaniem od dołu i 50 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 3263Kcal, B: 97g W: 526g T: 77G
Nie lubicie drożdżowego ciasta, bo zazwyczaj wychodzi Wam suche i takie… ciężkie? To idealny przepis dla Was! Tylko wypróbujcie, a pokochacie ;).