Roślinny burger z fasoli, z dodatkiem papryki, kukurydzy i cebuli, podkręcony kolendrą i aromatycznymi przyprawami. To właśnie dzięki takiej kompozycji składników nawiązuje do odległego Meksyku!
Nada się jako kotlet do świeżej, chrupiącej buły z sezamem, jak i samodzielne danie lub główny bohater pysznej wegańskiej (lub nie) sałatki!
W misce zblenduj kaszę jaglaną, 4/5 fasoli, przyprawy, sos sojowy, ketchup, płatki drożdżowe, oliwę i sok z limonki na gładką masę.
Dodaj kaszę mannę, bułkę tartą, pokrojone warzywa, kukurydzę i resztę fasoli, a następnie wymieszaj całość i odstaw na 10/15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Blaszki wyłóż papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi uformuj na nich kotlety (1 burger = 1 czubata łyżka, u mnie wyszło 15).
Piecz ok. 35 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1835Kcal, B: 85g W: 285g T: 28g
1 z 15 burgerów:
E: 123Kcal, B: 5,5g W: 19g T: 1,9g
Polecam spróbować! Tymi burgerami zachwycają się także osoby na diecie tradycyjnej – macie moje słowo, więc możecie zaskoczyć swoich mięsożerców pysznymi, roślinnymi smakami.