Słodkie

Sernik MONTE na kukurydzianym spodzie

Ta dwuwarstwowa, serowa przyjemność nawiązuje do pysznego jogurtu, lub może też deserku, który uwielbiałam jeść w swoim dzieciństwie. Ciemna masa jest intensywnie kakaowa, a biała ma wręcz niebiański smak orzechów laskowych!

Ponadto podstawę ciasta stanowi chrupiący, kukurydziany, lekko orzechowy słodko – słony spód…

Może znajdzie się tu ktoś kto zajadał MONTE z płatkami kukurydzianymi :)? Ja tego nie robiłam, ale uwierzcie, że przynajmniej w tym wydaniu, owe smaki idealnie współgrają!

Czas przygotowania: ok. 1h 30 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Spód:

  • płatki kukurydziane 100g
  • woda 40g
  • miód 40g
  • masło orzechowe 30g
  • szczypta soli.

Masa kakaowa:

  • twaróg chudy 250g
  • jogurt naturalny SKYR 150g
  • mleko 100g
  • woda 50g
  • erytrol 70/80g (można zastąpić cukrem, wtedy <80g, polecam spróbować masy)
  • kakao 30g
  • masło orzechowe 20g
  • żelatyna 15g.

Masa biała:

  • twaróg chudy 250g
  • jogurt naturalny SKYR 150g
  • mleko 2% 180g
  • woda 50g
  • erytrol 40/50g (można zastąpić cukrem, wtedy <50g,)
  • orzechy laskowe 35g
  • miód 20g
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść miód, masło orzechowe, wodę że szczyptą soli gotuj przez chwilę, aż zgęstnieje.
  2. Wyłącz gaz i dodaj delikatnie pokruszone płatki kukurydziane.
  3. Wyłóż dno tortownicy (u mnie o średnicy 28cm) cienką warstwą płatków i odstaw w chłodne miejsce.
  4. W dwóch osobnych szklankach rozpuść żelatynę w gorącej wodzie.
  5. Zblenduj wszystkie składniki na ciemną masę, po czym wlej żelatynę i ponownie zmiksuj.
  6. Masę przelej na spód i odstaw do lodówki na minimum 30 minut, aż dobrze stężeje.
  7. W blenderze zmiksuj orzechy laskowe na mąke.
  8. Dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę, a następnie wlej żelatynę i ponów czynność.
  9. Przelej masę na wierzch poprzedniej i wygładź.

Wartości odżywcze:

E: 2062Kcal, B: 202g W: 186g T: 57g

1 z 12 kawałków:

E: 172Kcal, B: 17g W: g T: g

Szczerze mogę powiedzieć, że sernik jest obłędny i smaki idealnie się w nim przenikają. UWAGA! Jest też obłędnie słodki (ale to już zależy od Was), więc idealny dla miłośników troszkę odchudzonych słodkości ?!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *