Słodkie,  Wegetariańskie

Cynamonowe ciasto dyniowe z nutą mandarynek

Czy lubicie korzenne, puszyste, ale lekko wilgotne ciasta? To przepis dla Was! A co jeśli dodatkowo powiem, że jest ono zdrowe i niskokaloryczne, bo na bazie warzywa (dyni)? Niektórych to zachęca, innych może odstrasza, ale zapewniam, że jest pyszne!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 jajka (150g)
  • mąka kokosowa – 40g
  • mąka arachidowa – 15g (możecie dać zamiast tej, 15g kokosowej więcej)
  • mąka ryżowa – 60g
  • odżywka białkowa – 50g (neutralny smak, najlepiej waniliowy/śmietankowy)
  • ugotowana dynia – 400g
  • sok z 1,5 mandarynki (45ml)
  • 1,5 mandarynki
  • woda – 200g
  • aromat waniliowy
  • cynamon (łyżeczka lub więcej 🙂 )
  • soda oczyszczona (pół łyżeczki)
  • słodzidło (erytrol/ksylitol/słodzik/cukier)

Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki oprócz mandarynek zblenduj na gładką masę,
  • mandarynki obierz, podziel na cząstki i porozkrawaj na pół, dodaj do ciasta i wymieszaj,
  • masę przelej do tortownicy (u mnie o średnicy 24cm)
  • piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez 40 – 50 minut.

Wartości odżywcze całości (bez dodatków polewy i orzechów):

E: 1034kcal B: 79g W: 114g T: 25g

1 z 12 kawałków:

E: 86kcal B: 6,5g W: 9,5 g T: 2g

Przepis jest banalny, ale efekt przepyszny! Mam nadzieję, że spróbujesz 🙂

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *