
Cynamonowe ciasto dyniowe z nutą mandarynek
22 stycznia, 2021




Czy lubicie korzenne, puszyste, ale lekko wilgotne ciasta? To przepis dla Was! A co jeśli dodatkowo powiem, że jest ono zdrowe i niskokaloryczne, bo na bazie warzywa (dyni)? Niektórych to zachęca, innych może odstrasza, ale zapewniam, że jest pyszne!



Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 3 jajka (150g)
- mąka kokosowa – 40g
- mąka arachidowa – 15g (możecie dać zamiast tej, 15g kokosowej więcej)
- mąka ryżowa – 60g
- odżywka białkowa – 50g (neutralny smak, najlepiej waniliowy/śmietankowy)
- ugotowana dynia – 400g
- sok z 1,5 mandarynki (45ml)
- 1,5 mandarynki
- woda – 200g
- aromat waniliowy
- cynamon (łyżeczka lub więcej 🙂 )
- soda oczyszczona (pół łyżeczki)
- słodzidło (erytrol/ksylitol/słodzik/cukier)
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki oprócz mandarynek zblenduj na gładką masę,
- mandarynki obierz, podziel na cząstki i porozkrawaj na pół, dodaj do ciasta i wymieszaj,
- masę przelej do tortownicy (u mnie o średnicy 24cm)
- piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez 40 – 50 minut.
Wartości odżywcze całości (bez dodatków polewy i orzechów):
E: 1034kcal B: 79g W: 114g T: 25g
1 z 12 kawałków:
E: 86kcal B: 6,5g W: 9,5 g T: 2g

Przepis jest banalny, ale efekt przepyszny! Mam nadzieję, że spróbujesz 🙂
Smacznego jedzonkowania!

Poprzedni
Wege kebab w domowej tortilli
Zobacz również

Sernik pistacjowy na zimno
8 września, 2023
Kotleciki z groszku na kremowym serku
16 września, 2023