Słone,  Wegańskie

Młoda kapusta inaczej…

Z młodej kapusty można przygotować mnóstwo pysznych dań, lub zjeść solo, przygotowaną na przeróżne sposoby.

Ta wersja, choć nie do końca oczywista, na pewno zasmakuje wielu osobom i spełni rolę pełnowartościowego, a zarazem naprawdę smacznego obiadu.

Delikatnie orzechowa, pomidorowa, lekko słodko-kwaśna z dodatkiem smażonego tofu – warta Waszej uwagi!

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania:

Składniki:

  • Młoda kapusta 800g
  • Pomidory krojone 780g (2 kartoniki)
  • Jabłko 120g (1 średnie)
  • Ketchup bez cukru 50g
  • Masło orzechowe 50g
  • Woda
  • Ocet ryżowy – 2 łyżki
  • Erytrol 60g
  • Sól, pieprz, kminek.

Tofu:

  • tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • oliwa z oliwek 10g
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy
  • papryka słodka wędzona, oregano, curry, czosnek granulowany, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy do tofu, sos sojowy i musztardę wymieszaj w misce na marynatę.
  2. Tofu pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej kilka godzin lub całą noc).
  3. Kapustę obierz z wierzchnich liści i umyj, następnie posiekaj i przełóż do garnka.
  4. Do garnka dodaj ocet, erytrol, sól, pieprz, kminek, pomidory i ketchup, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zmięknie (ok. 15-20 minut).
  5. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, po czym dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez chwilę, następnie wyłącz gaz.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż tofu, aż się zarumieni i będzie chrupiące (będzie przypominało „skwarki”).
  7. Połowę tofu dodaj do kapusty, a resztę zostaw na wierzch.
  8. W 1/4 szklanki wody rozmieszaj masło orzechowe z solą na gęsty sos.
  9. Dodaj masło orzechowe do garnka i wymieszaj.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem ;).

Wartości odżywcze:

Całość:

E: 1332Kcal, B: 81g W: 111g T: 65g

1 porcja (1/4 całości):

E: 333Kcal, B: 20g W: 28g T: 16,5g

Sycące, rozgrzewające danie z młodej kapusty. A jaki jest Wasz sposób na nią :)?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *