Aromatyczny stek z kalafiora z pastą z bobu i zielonym groszkiem
9 lipca, 2021
Pieczony stek z kalafiora podkreślony rozmarynowo-czosnkową nutą podany na przepysznej, gładziutkiej zielonej paście, posypany słodkim groszkiem…
Ta wersja kalafiora, choć może niezbyt oczywista, smakuje wyśmienicie!
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Kalafior:
- Kalafior 800g (1 główka)
- Oliwa z oliwek 20g
- Sos sojowy 20g
- Orzechy włoskie 15g
- Czosnek 4 ząbki
- Przyprawy: rozmaryn, czosnek granulowany, pieprz.
Pasta:
- Bób konserwowy 480g (2 puszki)
- Tofu wędzone 360g (2 kostki)
- Koperek (3 łyżki pokrojonego)
- Groszek zielony mrożony 100g.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, rozmaryn, pieprz i czosnek granulowany.
- Kalafior pokrój na steki (4) lub podziel na różyczki.
- Natrzyj marynatą, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia razem z ząbkami czosnku i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza około 30-35 minut, po połowie czasu posyp kalafior pokrojonymi orzechami.
- W blenderze zmiksuj tofu, bób i połowę koperku na gładką pastę. Resztę kopru wmieszaj na sam koniec.
- Podawaj kalafior na paście, oprószony koprem i groszkiem. Pysznie smakuje z młodymi ziemniakami.
Wartości odżywcze:
E: 1350Kcal, B: 97g W: 120g T: 61,5g
1 porcja (1/4 całości):
E: 337,5Kcal, B: 24g W: 30g T: 15,5g
Pieczenie powoduje, że ta biała różyczka, jaką jest kalafior, nabiera delikatnie orzechowego posmaku, z podpieczonymi orzechami włoskimi komponuje się idealnie… Myślę, że warto spróbować ;).
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni