Słone,  Wegańskie

Wegańskie gryczane gołąbki z soczewicą

Kasza gryczana i soczewica komponują się idealnie razem, zawinięte w delikatną, młodą kapustę…

Gołąbki to danie, które zawsze przygotowywała moja babcia, może u Was również tak to wyglądało?

Jednak czy próbowaliście ich kiedyś w wersji roślinnej? Ten przepis to świetny pomysł na zbilansowany, bezmięsny domowy obiad, który ponadto naprawdę Was nasyci!

Jesteście zdecydowani? W takim razie zapraszam dalej ?.

Czas przygotowania: 1h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (12 liści) 400g
  • Soczewica zielona 200g
  • Kasza gryczana (przed ugotowaniem) 100g
  • Pomidory suszone z ziołami w oleju 100g
  • Cebula czerwona 100g
  • Pestki dyni 50g
  • Passata pomidorowa 700g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka słodka wędzona, 5 kulek ziela angielskiego, 5 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wsyp do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą ponad poziom i odstaw na co najmniej 30 minut.
  2. Po tym czasie gotuj przez około 10 minut, aż zmięknie i wchłonie wodę.
  3. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, według instrukcji na opakowaniu.
  4. Soczewicę odcedź, odciśnij nadmiar wody i wyjmij z niej przyprawy.
  5. Następnie zblenduj z przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, połową suszonych pomidorów i sosem sojowym.
  6. Cebulę pokrój w kostkę.
  7. Soczewicę wymieszaj z kaszą, cebulą, pestkami dyni oraz resztą suszonych, pokrojonych pomidorów.
  8. Kapustę podziel na liście (u mnie 12 sztuk) i umyj dokładnie, po czym sparz we wrzątku, aby zmiękły.
  9. Farsz zwiń w liście kapusty i zamknij wykałaczką, aby gołąbki się nie rozpadały.
  10. Gołąbki poukładaj w naczyniu żaroodpornym, zalej passatą i piecz około 30 minut w 160 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1800Kcal, B: 96g W: 223g T: 47g

1 porcja (1 gołąbek z 12):

E: 150Kcal, B: 8g W: 18,5g T: 4g

Letni, domowy obiad, a przy tym całkowicie wegański i zdrowy! Mam nadzieję, że sami przekonacie się jak dobre mogą być bezmięsne gołąbki.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *