Wegańskie gryczane gołąbki z soczewicą
14 czerwca, 2021
Kasza gryczana i soczewica komponują się idealnie razem, zawinięte w delikatną, młodą kapustę…
Gołąbki to danie, które zawsze przygotowywała moja babcia, może u Was również tak to wyglądało?
Jednak czy próbowaliście ich kiedyś w wersji roślinnej? Ten przepis to świetny pomysł na zbilansowany, bezmięsny domowy obiad, który ponadto naprawdę Was nasyci!
Jesteście zdecydowani? W takim razie zapraszam dalej ?.
Czas przygotowania: 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (12 liści) 400g
- Soczewica zielona 200g
- Kasza gryczana (przed ugotowaniem) 100g
- Pomidory suszone z ziołami w oleju 100g
- Cebula czerwona 100g
- Pestki dyni 50g
- Passata pomidorowa 700g
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka słodka wędzona, 5 kulek ziela angielskiego, 5 liści laurowych.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wsyp do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą ponad poziom i odstaw na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie gotuj przez około 10 minut, aż zmięknie i wchłonie wodę.
- Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, według instrukcji na opakowaniu.
- Soczewicę odcedź, odciśnij nadmiar wody i wyjmij z niej przyprawy.
- Następnie zblenduj z przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, połową suszonych pomidorów i sosem sojowym.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Soczewicę wymieszaj z kaszą, cebulą, pestkami dyni oraz resztą suszonych, pokrojonych pomidorów.
- Kapustę podziel na liście (u mnie 12 sztuk) i umyj dokładnie, po czym sparz we wrzątku, aby zmiękły.
- Farsz zwiń w liście kapusty i zamknij wykałaczką, aby gołąbki się nie rozpadały.
- Gołąbki poukładaj w naczyniu żaroodpornym, zalej passatą i piecz około 30 minut w 160 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1800Kcal, B: 96g W: 223g T: 47g
1 porcja (1 gołąbek z 12):
E: 150Kcal, B: 8g W: 18,5g T: 4g
Letni, domowy obiad, a przy tym całkowicie wegański i zdrowy! Mam nadzieję, że sami przekonacie się jak dobre mogą być bezmięsne gołąbki.
Smacznego jedzonkowania!