Greckie wege burgery
16 lipca, 2021
Były już wegańskie, meksykańskie burgery, więc nadszedł czas na wersję z innej części świata! Tym razem wegetariańską ?.
Ciecierzycowe kotlety z czarnymi oliwkami, wyrazistą, prawdziwą fetą i chrupiącymi orzeszkami pinii idealnie uzupełnią o makro- i mikroelementy Waszą sałatkę, albo wypełnią chrupiącą bułkę z sezamem.
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Ciecierzyca ugotowana ze słoika 800g (2 słoiki, waga po odsączeniu z zalewy)
- Czarne oliwki 120g
- Prawdziwa grecka feta 100g
- Orzeszki pinii 80g
- Płatki owsiane 50g
- Bułka tarta 50g
- Kasza jaglana 50g (masa przed ugotowaniem)
- Cebula czerwona 50g
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przesyp do garnka i gotuj 15 minut.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą.
- Oliwki, cebulę i połowę fety pokrój na drobniejsze kawałki.
- Połowę orzeszków pinii podpraż na patelnii.
- Płatki owsiane i resztę orzeszków zmiel lub zblenduj na mąkę.
- Do miski wsyp ciecierzycę, połowę fety (tę niepokrojoną), kaszę jaglaną i przyprawy, po czym zblenduj całość na gładką masę.
- Następnie dodaj przygotowaną wcześniej mąkę i tartą bułkę. Wymieszaj całość łyżką i odstaw do lodówki na 10 minut (aby bardziej zgęstniało).
- Wyjmij miskę, wsyp orzeszki i oliwki, przemieszaj.
- Na koniec dodaj fetę i delikatnie wymieszaj całość.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj burgery. 1 burger to 100g masy, z przepisu wychodzi 14 sztuk.
- Piecz 10 minut z trybem grzania od dołu, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut na termoobiegu.
- Podawaj jak lubisz – w bułce, na sałatce lub solo.
Wartości odżywcze (14 sztuk):
E: 2420Kcal, B: 102g W: 254g T: 112g
1 burger 100g (z 14):
E: 173Kcal, B: 7g W: 18g T: 8g
Chrupiące burgery, bardzo wyraziste w smaku i przepyszne, których z całą pewnością warto spróbować ;)!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni