Słone,  Wegetariańskie

Greckie wege burgery

Były już wegańskie, meksykańskie burgery, więc nadszedł czas na wersję z innej części świata! Tym razem wegetariańską ?.

Ciecierzycowe kotlety z czarnymi oliwkami, wyrazistą, prawdziwą fetą i chrupiącymi orzeszkami pinii idealnie uzupełnią o makro- i mikroelementy Waszą sałatkę, albo wypełnią chrupiącą bułkę z sezamem.

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Ciecierzyca ugotowana ze słoika 800g (2 słoiki, waga po odsączeniu z zalewy)
  • Czarne oliwki 120g
  • Prawdziwa grecka feta 100g
  • Orzeszki pinii 80g
  • Płatki owsiane 50g
  • Bułka tarta 50g
  • Kasza jaglana 50g (masa przed ugotowaniem)
  • Cebula czerwona 50g
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przesyp do garnka i gotuj 15 minut.
  2. Ciecierzycę odsącz z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą.
  3. Oliwki, cebulę i połowę fety pokrój na drobniejsze kawałki.
  4. Połowę orzeszków pinii podpraż na patelnii.
  5. Płatki owsiane i resztę orzeszków zmiel lub zblenduj na mąkę.
  6. Do miski wsyp ciecierzycę, połowę fety (tę niepokrojoną), kaszę jaglaną i przyprawy, po czym zblenduj całość na gładką masę.
  7. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej mąkę i tartą bułkę. Wymieszaj całość łyżką i odstaw do lodówki na 10 minut (aby bardziej zgęstniało).
  8. Wyjmij miskę, wsyp orzeszki i oliwki, przemieszaj.
  9. Na koniec dodaj fetę i delikatnie wymieszaj całość.
  10. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  11. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  12. Uformuj burgery. 1 burger to 100g masy, z przepisu wychodzi 14 sztuk.
  13. Piecz 10 minut z trybem grzania od dołu, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut na termoobiegu.
  14. Podawaj jak lubisz – w bułce, na sałatce lub solo.

Wartości odżywcze (14 sztuk):

E: 2420Kcal, B: 102g W: 254g T: 112g

1 burger 100g (z 14):

E: 173Kcal, B: 7g W: 18g T: 8g

Chrupiące burgery, bardzo wyraziste w smaku i przepyszne, których z całą pewnością warto spróbować ;)!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *