Słodkie

Brownie z fasoli z truskawkową galaretką

Brownie z fasoli to ciasto, które już chyba nikogo nie dziwi. Jednak każdy ma na nie swój sposób… dziś przedstawiam mój ;).

Ten wypiek cechuje przede wszystkim intensywnie kakaowe, wilgotne wnętrze z kawałkami gorzkiej czekolady, ale żeby dodać mu letniego posmaku i troszkę urozmaicić, postanowiłam pokryć je słodko-kwaśną galaretką z truskawek i efekt wyszedł wspaniały!

Czas przygotowania: 1h 20minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Fasola konserwowa 480g (2 puszki)
  • Banan 210g (2)
  • 3 jajka 153g
  • Kakao 50g
  • Odżywka białkowa 30g (można zastąpić 30g mąki z*)
  • Mąka kokosowa 20g
  • Mąka pszenna/ryżowa* 10g
  • Erytrol/słodzik/cukier 70-90g (najlepiej spróbować masy)
  • Czekoladą gorzka 30g
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Szczypta soli

Galaretka:

  • Truskawki 300g
  • Woda zimna 50g
  • Woda gorąca 50g
  • Żelatyna 15g
  • Ew. erytrol/cukier (w zależności od słodyczy owoców).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zblenduj w misce na gładką masę.
  2. przelej ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut w trybie góra-dół.
  4. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Truskawki zblenduj z 50g chłodnej wody, ewentualnie posłodź.
  6. Żelatynę rozpuść w 50g wrzątku.
  7. Zblenduj truskawki z żelatyną i przelej mus na chłodne ciasto.
  8. Wstaw do lodówki na minimum 1h.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1580Kcal, B: 117g W: 159g T: 42g

1 kawałek (1/8 brownie):

E: 197,5Kcal, B: 14,5g W: 20g T: 5g

Niskokaloryczne, zdrowe i bardzo sycące, za sprawą wysokiej zawartości błonnika i białka, a przy tym naprawdę smaczne!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *