Brownie z fasoli z truskawkową galaretką
5 lipca, 2021
Brownie z fasoli to ciasto, które już chyba nikogo nie dziwi. Jednak każdy ma na nie swój sposób… dziś przedstawiam mój ;).
Ten wypiek cechuje przede wszystkim intensywnie kakaowe, wilgotne wnętrze z kawałkami gorzkiej czekolady, ale żeby dodać mu letniego posmaku i troszkę urozmaicić, postanowiłam pokryć je słodko-kwaśną galaretką z truskawek i efekt wyszedł wspaniały!
Czas przygotowania: 1h 20minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Fasola konserwowa 480g (2 puszki)
- Banan 210g (2)
- 3 jajka 153g
- Kakao 50g
- Odżywka białkowa 30g (można zastąpić 30g mąki z*)
- Mąka kokosowa 20g
- Mąka pszenna/ryżowa* 10g
- Erytrol/słodzik/cukier 70-90g (najlepiej spróbować masy)
- Czekoladą gorzka 30g
- Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- Szczypta soli
Galaretka:
- Truskawki 300g
- Woda zimna 50g
- Woda gorąca 50g
- Żelatyna 15g
- Ew. erytrol/cukier (w zależności od słodyczy owoców).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto zblenduj w misce na gładką masę.
- przelej ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut w trybie góra-dół.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Truskawki zblenduj z 50g chłodnej wody, ewentualnie posłodź.
- Żelatynę rozpuść w 50g wrzątku.
- Zblenduj truskawki z żelatyną i przelej mus na chłodne ciasto.
- Wstaw do lodówki na minimum 1h.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1580Kcal, B: 117g W: 159g T: 42g
1 kawałek (1/8 brownie):
E: 197,5Kcal, B: 14,5g W: 20g T: 5g
Niskokaloryczne, zdrowe i bardzo sycące, za sprawą wysokiej zawartości błonnika i białka, a przy tym naprawdę smaczne!
Smacznego jedzonkowania!