Ciasto troszkę bardziej lekkie, takie bardziej „fit”. Idealne na lato, gdy w ogródku pełno przerośnięte cukinii, której nie chcemy jeść non-stop na słono…
ALE! Żeby nie było nudno jest delikatnie kawowe, może nieco gorzkawe, a pokryte orzechowo-miodowym twarożkiem!
Czas przygotowania: 1h + 20 minut (łącznie 80 minut + czas na ostygnięcie)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Cukinia 450g (masa po straciu przed odciśnięciem)
3 jajka (153g)
Jogurt naturalny SKYR 150g
Mąka pszenna pełnoziarnista 100g
Erytrol 110g/słodzik/cukier
Mąka kokosowa 40g
Mąka z orzeszków arachidowych 20g
Odżywka białkowa (można pominąć) 20g
Kawa 3 łyżeczki
Woda 40g
Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Szczypta soli.
Krem:
Skyr naturalny 150g
Twaróg chudy 250g
Masło orzechowe (u mnie z orzechów włoskich, ale dodajcie jakie lubicie) 40g
Orzechy włoskie 20g
Miód 30g
Ew. Erytrol (nie jest konieczny, chyba, że lubicie bardzo słodkie).
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach (bez obierania).
Przełóż do miski, posol, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę.
Do miski wbij jajka, dodaj mąki, odżywkę białkową, skyr, sodę i erytrol oraz kawę zaparzoną wcześniej w 40g wrzątku.
Cukinię porządnie odciśnij z wody.
Dodaj ją do miski i zblenduj wszystko na gładkie ciasto.
Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz 30-35 minut w trybie góra-dół.
Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
Twaróg, jogurt SKYR, miód i masło orzechowe zblenduj na gładko twarożek.
Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Chłodne ciasto posmaruj twarożkiem i udekoruj wedlug uznania.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1780Kcal, B: 157g W: 137g T: 67,5g
1 z 12 kawałków:
E: 150Kcal, B: 13g W: 11g T: 5,5g
Nieoczywisty pomysł na cukinię, ale według mnie to warzywo, które świetnie odnajduje się w każdym daniu!
Ponadto kawowy posmak genialnie podkreśla orzechową nutę gładkiego twarożku, a ciasto spokojnie można zajadać na diecie ;)!