Roślinny sos szpinakowo-pieczarkowy z wysoką zawartością białka
Osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej często boją się, że nie pokryją swojego dziennego zapotrzebowania na białko. To prawda, że w większości produktów roślinnych w przeliczeniu na 100g znajduje się go mniej niż w 100g mięsa, czy nabiału, ale są składniki, które zawierają go naprawdę sporo. Dieta ta nie jest wcale trudna do zbilansowania wykorzystując w swoim jadłospisie strączki, tofu, grzyby i wiele innych…
Ten przepis spodoba się jednak zarówno osobom na diecie roślinnej jak i tradycyjnej :)!
Czas przygotowania: 20-30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 500g pieczarek
- 200g szpinaku mrożonego
- 150g cukinii
- 100g pomidorków koktajlowych
- 50g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 5g oliwy z oliwek
- 20g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 70g makaronu z ciecierzycy
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- pieczarki, cukinię, pomidorki oraz cebulę umyj i pokrój,
- szpinak wyłóż, aby się rozmroził,
- na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem,
- gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki i przykryj patelnię pokrywką,
- po pewnym czasie, gdy pieczarki się podduszą dodaj szpinak i cukinię, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami,
- gdy warzywa będą miękkie wsyp płatki drożdżowe (ale nie całe, zostaw troszkę do posypania na wierzch) oraz pomidorki koktajlowe, przemieszaj i duś jeszcze przez moment,
- ugotuj makaron – to dosłownie chwilka! ok. 5 min
- potrawę wyłóż na talerz i oprósz resztą płatków drożdżowych.
Wartości odżywcze:
Całość: E: 551 kcal B: 42g W: 74g T: 13,4g
Sam sos: E: 304 kcal B: 28g W: 40g T: 9g
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba i zainspirujecie się nim 🙂
Smacznego jedzonkowania!