Wegański tofurnik czekoladowy na orzechowym spodzie
7 stycznia, 2022
Ciasto w 100% roślinne, ale dzięki sporej zawartości strączków, pełnowartościowe i bardzo sycące!
Orzechowy spód o delikatnym posmaku słonego karmelu, aksamitna masa kakaowa z domieszką gorzkiej czekolady i dodatek świeżych, słodko-kwaśnych malin na górze, skutecznie zaspokoją Waszą ochotę na słodkie…
Weganie (i nie tylko!) bierzemy się do roboty ?.
Czas przygotowania: ok. 1h (+ moczenie ciecierzycy, + czas w lodówce)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Spód:
Ciecierzyca sucha 120g
Masło orzechowe 50g
Daktyle suszone 70g
Erytrol 40g
Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
Szczypta soli.
Masa:
Tofu naturalne 540g (3 kostki)
Budyń czekoladowy 40g
Mleko sojowe 200g
Woda 100g
Kakao gorzkie 30g
Czekolada gorzka 30g
Słodzik/Erytrol
Maliny 200g.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalej wodą dzień wcześniej.
Następnego dnia zalej daktyle wodą i poczekaj chwilę, aż rozmiękną, później dolej całą wodę.
W blenderze zblenduj na gładko wszystkie składniki na spód (Ciecierzycę oczywiście wcześniej należy odcedzić z wody).
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia (U mnie tortownica o średnicy 28cm).
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Piecz spód około 15 minut w trybie góra-dół.
Przygotuj budyń: do garnka wlej mleko i dodaj erytrol, zagotuj, a w kubku wymieszaj wodę z proszkiem budyniowym. Następnie przelej mieszaninę do garnka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Chłodny budyń zblenduj z Tofu i kakao.
Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą.
Na zimny spód przelej krem z tofu, a na wierzchu ułóż świeże maliny.
Wartości odżywcze(całość):
E: 2143Kcal, B: 121g W: 199g T: 94g
1 z 12 kawałków:
E: 180Kcal, B: 10g W: 16,5g T: 8g
Dosyć proste, ale naprawdę fantastyczne ciacho! Taki tofurniczek prosto z lodówki to idealna propozycja na ciepłe dni.