Cukiniowe krążki, wyglądem przypominające mini pizze, z aromatycznym tofu, pomidorami, cebulką i kukurydzą zapieczone pod mozzarellą…
Cudowny pomysł na lekki posiłek, gdy dodatkowo mamy sezon na pyszne i pelne smaku warzywa. Dodatek świeżej bazylii sprawia, że danie to naprawdę urzeka i nawiązuje delikatnie do kuchni śródziemnomorskiej. A kto jej nie lubi?
Odciśnij tofu z wody, poszarp na kawałki, zamarynuj w sosie sojowym, pieprzu ziołowym, kminie rzymskim, czosnku granulowanym, papryce słodkiej, wędzonej i ostrej oraz oregano.
Piecz przez około 20 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Pomidory przekrój na połówki, cebulę pokrój w kostkę.
Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dopraw solą, pieprzem, dodaj bazylię i duś, aż powstanie sos.
Do powstałego sosu wmieszaj przypieczone tofu.
Cukinie pokrój na krążki (U mnie 15), posyp solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Na krążki wyłóż sos i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Po tym czasie wyjmij cukinie, posyp wierzch kukurydzą i pokryj pokrojoną w plastry mozzarellą.
Piecz około 5 minut, aż ser się stopi, a warzywa będą miękkie.
Wartości odżywcze(całość – 15 krążków):
E: 1460Kcal, B: 125g W: 110g T: 64g
Sezonowo, w mojej kuchni, oznacza przede wszystkim smacznie i zdrowo! Wypróbujcie ten sposób na cukinię, dopóki mamy dostęp do tak pysznych warzyw ?!