Tajskie burgery – vegan
10 grudnia, 2021
Kolejne z roślinnych burgerów, inspirowane tym razem smakami Azji, a konkretnie tajskim curry…
Delikatnie cytrusowe, dzięki czemu lekko orzeźwiające. Wypełnione warzywami i przyprawami, które nadają im słodyczy, aromatu i nutki pikanterii.
Ciemne, ale z białym sezamem, zachwycą gdy podasz je na stół!
Czas przygotowania: około 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Soczewica czarna 300g
- Kasza manna 50g
- Bułka tarta 50g
- Papryka czerwona 150g
- Papryka zielona 150g
- Fasolka szparagowa 150g
- Ostre papryczki 60g (2 zielone, 1 czerwona)
- Kiełki fasoli 100g
- Biały sezam 20g
- Erytrol 20g
- Masło orzechowe 15g
- Woda 100g
- Sok z 1 limonki
- Skórka z 1 limonki
- Pasta żółte curry – 2 łyżeczki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła tajskie, kolendra suszona, trawa cytrynowa.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj w proporcji 1:2 (ziarno:woda) przez 20 minut.
- Fasolkę szparagową ugotuj na miękko.
- Z papryk pozbądź się pestek i pokrój drobno.
- Zetrzyj skórkę z limonki.
- Soczewicę odcedź z wody i zblenduj na gładko z przyprawami, wodą, masłem orzechowym, 10g sezamu, pastą curry, sosem sojowym, erytrolem, połową ostrych papryk i sokiem z limonki.
- Do masy dodaj kaszę manną i bułkę tartą, wymieszaj.
- Wrzuć pokrojone warzywa, skórkę z limonki i kiełki fasoli, przemieszaj.
- Wstaw na 5-10 minut do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
- Z masy formuj kotlety (u mnie 1 ma 100g, wyszło 15), połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp resztą sezamu.
- Piecz 10 minut w trybie grzania od dołu i 20 minut w trybie góra-dół.
- Podawaj w bułce, w formie sałatki lub solo.
Wartości odżywcze(całość-15 kotletów):
E: 1760Kcal, B: 102g W: 265g T: 28g
1 z 15 (100g) :
E: 118Kcal, B: 6,8g, W: 17,5g, T: 1,8g
Tajskie smaki zyskują dużą popularność w Polsce, tak samo jak wegańskie kotlety, dlatego myślę, że ten przepis jest strzałem w 10!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni