Słone,  Wegańskie

Tajskie burgery – vegan

Kolejne z roślinnych burgerów, inspirowane tym razem smakami Azji, a konkretnie tajskim curry…

Delikatnie cytrusowe, dzięki czemu lekko orzeźwiające. Wypełnione warzywami i przyprawami, które nadają im słodyczy, aromatu i nutki pikanterii.

Ciemne, ale z białym sezamem, zachwycą gdy podasz je na stół!

Czas przygotowania: około 1h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Soczewica czarna 300g
  • Kasza manna 50g
  • Bułka tarta 50g
  • Papryka czerwona 150g
  • Papryka zielona 150g
  • Fasolka szparagowa 150g
  • Ostre papryczki 60g (2 zielone, 1 czerwona)
  • Kiełki fasoli 100g
  • Biały sezam 20g
  • Erytrol 20g
  • Masło orzechowe 15g
  • Woda 100g
  • Sok z 1 limonki
  • Skórka z 1 limonki
  • Pasta żółte curry – 2 łyżeczki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła tajskie, kolendra suszona, trawa cytrynowa.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj w proporcji 1:2 (ziarno:woda) przez 20 minut.
  2. Fasolkę szparagową ugotuj na miękko.
  3. Z papryk pozbądź się pestek i pokrój drobno.
  4. Zetrzyj skórkę z limonki.
  5. Soczewicę odcedź z wody i zblenduj na gładko z przyprawami, wodą, masłem orzechowym, 10g sezamu, pastą curry, sosem sojowym, erytrolem, połową ostrych papryk i sokiem z limonki.
  6. Do masy dodaj kaszę manną i bułkę tartą, wymieszaj.
  7. Wrzuć pokrojone warzywa, skórkę z limonki i kiełki fasoli, przemieszaj.
  8. Wstaw na 5-10 minut do lodówki.
  9. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
  10. Z masy formuj kotlety (u mnie 1 ma 100g, wyszło 15), połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp resztą sezamu.
  11. Piecz 10 minut w trybie grzania od dołu i 20 minut w trybie góra-dół.
  12. Podawaj w bułce, w formie sałatki lub solo.

Wartości odżywcze(całość-15 kotletów):

E: 1760Kcal, B: 102g W: 265g T: 28g

1 z 15 (100g) :

E: 118Kcal, B: 6,8g, W: 17,5g, T: 1,8g

Tajskie smaki zyskują dużą popularność w Polsce, tak samo jak wegańskie kotlety, dlatego myślę, że ten przepis jest strzałem w 10!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *