Gęsty, rozgrzewający krem z cukinii o lekko ostrym, intensywnym posmaku curry, słodyczy kukurydzy i delikatnym posmaku wędzonki. Zadowoli podniebienie roślinożerców i mięsożerców, a także wprowadzi troszkę ciepła w chłodne, zimowe dni. Zapraszam!
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
woda 600g
wegańska kostka rosołowa
ziemniaki 250g
kukurydza z puszki 200g
ciecierzyca z puszki 240g
cukinia 500g
cebula 70g
czosnek – 3 ząbki
oliwa z oliwek 10g
łyżeczka pasty „żółte curry”
suszone warzywa (marchew, seler, pietruszka) do rosołu – 1 łyżka
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka wędzona, papryka słodka, pietruszka lub kolendra, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
do garnka wlej wodę, wrzuć kostkę rosołową, suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj
do gotującego się wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki
na patelni podgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i czosnek, przypraw solą i pieprzem
po chwili dodaj pokrojoną w plasterki cukinię, dopraw tymiankiem i duś warzywa na małym ogniu
gdy ziemniaki będą miękkie wyłącz gaz, wyjmij z wywaru ziele angielskie i liście laurowe, przełóż do garnka zawartość patelni, dodaj 140g ciecierzycy, kukurydzę (zostaw troszkę na wierzch), przyprawy (z wyjątkiem pietruszki) i zblenduj na gładki krem
na patelni po warzywach podsmaż resztę (100g) ciecierzycy, dopraw solą i papryką słodką wędzoną
wlej zupę do miseczek, posyp kukurydzą i pietruszką (lub kolendrą), podaj z podsmażoną cieciorką.