Słone,  Wegańskie

Cukiniowo – ciecierzycowa zupa krem curry

Gęsty, rozgrzewający krem z cukinii o lekko ostrym, intensywnym posmaku curry, słodyczy kukurydzy i delikatnym posmaku wędzonki. Zadowoli podniebienie roślinożerców i mięsożerców, a także wprowadzi troszkę ciepła w chłodne, zimowe dni. Zapraszam!

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • woda 600g
  • wegańska kostka rosołowa
  • ziemniaki 250g
  • kukurydza z puszki 200g
  • ciecierzyca z puszki 240g
  • cukinia 500g
  • cebula 70g
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 10g
  • łyżeczka pasty „żółte curry”
  • suszone warzywa (marchew, seler, pietruszka) do rosołu – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka wędzona, papryka słodka, pietruszka lub kolendra, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  • do garnka wlej wodę, wrzuć kostkę rosołową, suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj
  • do gotującego się wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki
  • na patelni podgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i czosnek, przypraw solą i pieprzem
  • po chwili dodaj pokrojoną w plasterki cukinię, dopraw tymiankiem i duś warzywa na małym ogniu
  • gdy ziemniaki będą miękkie wyłącz gaz, wyjmij z wywaru ziele angielskie i liście laurowe, przełóż do garnka zawartość patelni, dodaj 140g ciecierzycy, kukurydzę (zostaw troszkę na wierzch), przyprawy (z wyjątkiem pietruszki) i zblenduj na gładki krem
  • na patelni po warzywach podsmaż resztę (100g) ciecierzycy, dopraw solą i papryką słodką wędzoną
  • wlej zupę do miseczek, posyp kukurydzą i pietruszką (lub kolendrą), podaj z podsmażoną cieciorką.

Wartości odżywcze:

E: 774kcal, B: 32g W: 119g T: 17g

Spróbujcie koniecznie!

Smacznego jedzonkowania! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *