Amerykańskie burgery – vegan
Wracam z kolejnym przepisem z serii „Burgery świata”. Było już ich wiele – greckie, włoskie, meksykańskie, gruzińskie… – wszystkie wegetariańskie lub wegańskie!
Teraz przyszła pora na amerykańskie, nad którymi długo się zastanawiałam. Jak powinny wyglądać roślinne kotlety inspirowane USA? Co zamiast mięsa?
Jak Ameryka, to POPCORN! Jak POPCORN to KUKURYDZA – podstawa tych burgerków. Poza tym posmak sera oraz grilla i myślę, że można je nazwać amerykańskimi :D!
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut + 20 minut (łącznie około 1h 20 minut)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Kukurydza konserwowa 280 g (1 duża puszka)
- Tofu wędzone 360 g (2 kostki)
- Ciecierzyca ugotowana 400 g (1 słoik)
- Cebula 150 g – 1 duża
- Koncentrat pomidorowy 90 g
- Bułka tarta 90 g
- Płatki kukurydziane 40 g
- 3 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy 10 g + 10 g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 20 g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Przyprawy: sól wędzona, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka chilli, oregano.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i tofu pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 10 g oleju rzepakowego, dodaj cebulę i tofu, dopraw solą wędzoną, papryką słodką, wędzoną oraz chilli i smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a tofu przyrumieni.
- Do dużej miski wsyp ciecierzycę, pół puszki kukurydzy, zawartość patelni, płatki drożdżowe, oregano oraz pół łyżeczki wędzonej soli, dodaj Koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub posiekane, a następnie zblenduj wszystko na gładko.
- Dodaj resztę kukurydzy, tartą bułkę (zamiennie kaszę mannę lub kukurydzianą) i pokruszone płatki kukurydziane – wymieszaj całość i odstaw masę na minimum 30 minut.
- Z masy uformuj 15 kotletów (każdy po 100 g).
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety na małym ogniu, z dwóch stron pod przykryciem.
Wartości odżywcze:
E: 1942 Kcal, B: 100 g W: 247 g T: 65,5 g
1 z 15 burgerów:
E: 130 Kcal, B: 6,7 g W: 16,4 g T: 4,4 g
Amerykańskie, a jednak w 100 % roślinne, mocno zgrillowane, porządnie doprawione i przede wszystkim – pyszne burgerki! Na wegański obiad, w bule, tortilli lub z kartofelkami – dobre zawsze i wszędzie.
Smacznego jedzonkowania!