Słone,  Wegańskie

Aromatyczny stek z kalafiora z pastą z bobu i zielonym groszkiem

Pieczony stek z kalafiora podkreślony rozmarynowo-czosnkową nutą podany na przepysznej, gładziutkiej zielonej paście, posypany słodkim groszkiem…

Ta wersja kalafiora, choć może niezbyt oczywista, smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Kalafior:

  • Kalafior 800g (1 główka)
  • Oliwa z oliwek 20g
  • Sos sojowy 20g
  • Orzechy włoskie 15g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Przyprawy: rozmaryn, czosnek granulowany, pieprz.

Pasta:

  • Bób konserwowy 480g (2 puszki)
  • Tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • Koperek (3 łyżki pokrojonego)
  • Groszek zielony mrożony 100g.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, rozmaryn, pieprz i czosnek granulowany.
  2. Kalafior pokrój na steki (4) lub podziel na różyczki.
  3. Natrzyj marynatą, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia razem z ząbkami czosnku i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza około 30-35 minut, po połowie czasu posyp kalafior pokrojonymi orzechami.
  4. W blenderze zmiksuj tofu, bób i połowę koperku na gładką pastę. Resztę kopru wmieszaj na sam koniec.
  5. Podawaj kalafior na paście, oprószony koprem i groszkiem. Pysznie smakuje z młodymi ziemniakami.

Wartości odżywcze:

E: 1350Kcal, B: 97g W: 120g T: 61,5g

1 porcja (1/4 całości):

E: 337,5Kcal, B: 24g W: 30g T: 15,5g

Pieczenie powoduje, że ta biała różyczka, jaką jest kalafior, nabiera delikatnie orzechowego posmaku, z podpieczonymi orzechami włoskimi komponuje się idealnie… Myślę, że warto spróbować ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *