Słone,  Wegańskie

Roślinny sos szpinakowo-pieczarkowy z wysoką zawartością białka

Osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej często boją się, że nie pokryją swojego dziennego zapotrzebowania na białko. To prawda, że w większości produktów roślinnych w przeliczeniu na 100g znajduje się go mniej niż w 100g mięsa, czy nabiału, ale są składniki, które zawierają go naprawdę sporo. Dieta ta nie jest wcale trudna do zbilansowania wykorzystując w swoim jadłospisie strączki, tofu, grzyby i wiele innych…

Ten przepis spodoba się jednak zarówno osobom na diecie roślinnej jak i tradycyjnej :)!

Czas przygotowania: 20-30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 200g szpinaku mrożonego
  • 150g cukinii
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 50g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5g oliwy z oliwek
  • 20g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 70g makaronu z ciecierzycy
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  • pieczarki, cukinię, pomidorki oraz cebulę umyj i pokrój,
  • szpinak wyłóż, aby się rozmroził,
  • na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem,
  • gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki i przykryj patelnię pokrywką,
  • po pewnym czasie, gdy pieczarki się podduszą dodaj szpinak i cukinię, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami,
  • gdy warzywa będą miękkie wsyp płatki drożdżowe (ale nie całe, zostaw troszkę do posypania na wierzch) oraz pomidorki koktajlowe, przemieszaj i duś jeszcze przez moment,
  • ugotuj makaron – to dosłownie chwilka! ok. 5 min
  • potrawę wyłóż na talerz i oprósz resztą płatków drożdżowych.

Wartości odżywcze:

Całość: E: 551 kcal B: 42g W: 74g T: 13,4g

Sam sos: E: 304 kcal B: 28g W: 40g T: 9g

Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba i zainspirujecie się nim 🙂

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *