Pszenno-żytni chleb na zakwasie z żurawiną i kminkiem
Delikatna słodycz i intensywny aromat kminku wraz z lekką kwasowością suszonej żurawiny, podkreślone słonym smakiem ciężkiego, wilgotnego chleba z chrupiącą skórką, na prawdziwym zakwasie…
Brzmi jak przerost formy nad treścią? Może, ale w tym przypadku tak właśnie jest!
Ten chleb jest dziełem przypadku, ale gości u mnie już od bardzo dawna, więc mogę go z czystym sumieniem polecić :).
Bierzcie i jedzonkujcie!
Czas przygotowania: 10 minut mieszania składników, 5-6h wyrastania, 1h 10min pieczenia – ok. 6h 20min – 7h 20min
Stopień trudności: średnie (wymaga posiadania zakwasu żytniego)
Składniki:
- 200g aktywnego zakwasu żytniego
- 270g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 130g mąki pszennej białej
- 140g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 630g letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 70g żurawiny suszonej
- 35g siemienia lnianego
- płaska łyżeczka kminku
Sposób przygotowania:
- podgrzej wodę, aby była letnia (nie gorąca!)
- do miski dodaj zakwas, mąki, sól, kminek, siemię lniane, żurawinę suszoną i wlej wodę
- wszystkie składniki zamieszaj,( ciasto powinno mieć dość lejącą, ale kleistą konsystencję)
- masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- odstaw chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 5-6h (powinien lekko wyrosnąć, na wierzchu będzie widać pęcherzyki)
- wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut z trybem podgrzewania od dołu,
- po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół,
- następnie wyjmij chleb z blaszki i podpiecz go jeszcze przez 10min nie zdejmując papieru do pieczenia,
- wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Chleb będzie gotowy do jedzenia po całkowitym ostudzeniu, gdy już się ustabilizuje, najlepiej jeść go na drugi dzień.
Wartości odżywcze:
E: 2570 kcal, B: 74g W: 484g, Tł: 27,5g
Mam nadzieję, że spróbujesz i pokochasz piec chlebki, tak jak ja 🙂
Smacznego jedzonkowania!