Słone,  Wegańskie

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z żurawiną i kminkiem

Delikatna słodycz i intensywny aromat kminku wraz z lekką kwasowością suszonej żurawiny, podkreślone słonym smakiem ciężkiego, wilgotnego chleba z chrupiącą skórką, na prawdziwym zakwasie…

Brzmi jak przerost formy nad treścią? Może, ale w tym przypadku tak właśnie jest!

Ten chleb jest dziełem przypadku, ale gości u mnie już od bardzo dawna, więc mogę go z czystym sumieniem polecić :).

Bierzcie i jedzonkujcie!

Czas przygotowania: 10 minut mieszania składników, 5-6h wyrastania, 1h 10min pieczenia – ok. 6h 20min – 7h 20min

Stopień trudności: średnie (wymaga posiadania zakwasu żytniego)

Składniki:

  • 200g aktywnego zakwasu żytniego
  • 270g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130g mąki pszennej białej
  • 140g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 630g letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 70g żurawiny suszonej
  • 35g siemienia lnianego
  • płaska łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

  • podgrzej wodę, aby była letnia (nie gorąca!)
  • do miski dodaj zakwas, mąki, sól, kminek, siemię lniane, żurawinę suszoną i wlej wodę
  • wszystkie składniki zamieszaj,( ciasto powinno mieć dość lejącą, ale kleistą konsystencję)
  • masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • odstaw chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 5-6h (powinien lekko wyrosnąć, na wierzchu będzie widać pęcherzyki)
  • wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut z trybem podgrzewania od dołu,
  • po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół,
  • następnie wyjmij chleb z blaszki i podpiecz go jeszcze przez 10min nie zdejmując papieru do pieczenia,
  • wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Chleb będzie gotowy do jedzenia po całkowitym ostudzeniu, gdy już się ustabilizuje, najlepiej jeść go na drugi dzień.

Wartości odżywcze:

E: 2570 kcal, B: 74g W: 484g, Tł: 27,5g

Mam nadzieję, że spróbujesz i pokochasz piec chlebki, tak jak ja 🙂

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *