
Błyskawiczne ciastka z fasoli
15 lutego, 2021

Idealny i super szybki pomysł na posiłek do szkoły, pracy lub w podróży. Ponadto będzie to dobra przekąska po treningu ze względu na dość wysoką zawartość białka. Świetnie sprawdzi się do zjedzenia w biegu, w każdych warunkach!
A co to?
CIASTKA Z FASOLI w dwóch wersjach smakowych – „białe”z czekoladą i „czarne” z orzechami. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz…
Nie bój się! Spróbuj. UWAGA! Uzależniają! 🙂

Czas przygotowania: 20 – 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Białe:
- 240g fasoli białej z puszki
- 1 jajko (53g)
- 30g mąki pszennej/ryżowej/kukurydzianej/pełnoziarnistej
- 30g erytrolu/słodzik/25g ksylitolu
- 10g czekolady gorzkiej (u mnie lindt 85%)
- cynamon, aromat (np. waniliowy)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Czarne:
- 240g fasoli czerwonej z puszki
- 1 jajko (53g)
- 20g mąki pszennej/ryżowej/kukurydzianej/pełnoziarnistej
- 30g erytrolu/słodzik/25g ksylitolu
- 15g orzechów (u mnie włoskie)
- ew. aromat
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- piekarnik nagrzej do 200 stopni
- fasolę zblenduj z jajkiem, erytrolem, sodą w blenderze na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody)
- dodaj mąkę, w jednej wersji orzechy i kakao, a w drugiej – pokrojoną czekoladę, aromat i cynamon
- blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką uformuj okrągłe ciastka (mi wyszło 9 z każdego rodzaju)
- piecz przez ok. 10 minut w trybie góra-dół
- pozostaw na chwilę do wystygnięcia, z czasem zrobią się chrupiące z zewnątrz.
Wartości odżywcze(z erytrolem):
Białe:
E: 548 kcal, B: 32g W: 55g T: 16g
Czarne:
E: 530 kcal, B: 33g W: 47g T: 17g
Mam nadzieję, że fasola w tym przepisie Cię nie odstraszy! W ogóle jej nie czuć! Zrób i zabierz ze sobą gdzie tylko chcesz!
Smacznego jedzonkowania!
Zobacz również

Marchewkowe niskokaloryczne brownie
28 maja, 2021
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z żurawiną i kminkiem
29 stycznia, 2021