Słodkie,  Wegetariańskie

Błyskawiczne ciastka z fasoli

Idealny i super szybki pomysł na posiłek do szkoły, pracy lub w podróży. Ponadto będzie to dobra przekąska po treningu ze względu na dość wysoką zawartość białka. Świetnie sprawdzi się do zjedzenia w biegu, w każdych warunkach!

A co to?

CIASTKA Z FASOLI w dwóch wersjach smakowych – „białe”z czekoladą i „czarne” z orzechami. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz…

Nie bój się! Spróbuj. UWAGA! Uzależniają! 🙂

Czas przygotowania: 20 – 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Białe:

  • 240g fasoli białej z puszki
  • 1 jajko (53g)
  • 30g mąki pszennej/ryżowej/kukurydzianej/pełnoziarnistej
  • 30g erytrolu/słodzik/25g ksylitolu
  • 10g czekolady gorzkiej (u mnie lindt 85%)
  • cynamon, aromat (np. waniliowy)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Czarne:

  • 240g fasoli czerwonej z puszki
  • 1 jajko (53g)
  • 20g mąki pszennej/ryżowej/kukurydzianej/pełnoziarnistej
  • 30g erytrolu/słodzik/25g ksylitolu
  • 15g orzechów (u mnie włoskie)
  • ew. aromat
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  • piekarnik nagrzej do 200 stopni
  • fasolę zblenduj z jajkiem, erytrolem, sodą w blenderze na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody)
  • dodaj mąkę, w jednej wersji orzechy i kakao, a w drugiej – pokrojoną czekoladę, aromat i cynamon
  • blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką uformuj okrągłe ciastka (mi wyszło 9 z każdego rodzaju)
  • piecz przez ok. 10 minut w trybie góra-dół
  • pozostaw na chwilę do wystygnięcia, z czasem zrobią się chrupiące z zewnątrz.

Wartości odżywcze(z erytrolem):

Białe:

E: 548 kcal, B: 32g W: 55g T: 16g

Czarne:

E: 530 kcal, B: 33g W: 47g T: 17g

Mam nadzieję, że fasola w tym przepisie Cię nie odstraszy! W ogóle jej nie czuć! Zrób i zabierz ze sobą gdzie tylko chcesz!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *