Bobowo-koperkowe babeczki z fetą i czarnuszką
Lato to przede wszystkim czas spotkań, a sezon na grilla zbiega się z sezonem na przepyszne i świeże warzywa i owoce…
Ta propozycja sprawdzi się świetnie podczas wspólnych uczt, jako mała przekąska lub alternatywa dla pieczywa. Takie babeczki to także cudowny pomysł na śniadanie, lekki obiad, czy kolację!
Intensywnie koperkowe muffiny na bazie bobu. Słona feta i czarnuszka idealnie je uzupełniają, a słodka, żółta papryka w środku, również odgrywa ważną rolę ?.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Świeży bób 200g
- Papryka 150g
- 2 jajka 102g
- Feta 100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 100g
- Mąka z pestek dyni 30g
- Cebula 50g
- Woda 100g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
- Pęczek koperku
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, czarnuszka.
Sposób przygotowania:
- Opłucz bób i gotuj go w małym garnku przez 20 minut.
- W misce zblenduj bób, jajka, sól, pieprz, czosnek i ocet na gładko.
- Dodaj wodę i ponownie zmiksuj.
- Do masy wsyp mąki, proszek do pieczenia, koperek i czarnuszką, po czym wymieszaj.
- Pokrój warzywa i fetę w kostkę.
- Wrzuć warzywa i fetę do miski, następnie całość wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Na blaszce wyłóż foremki do pieczenia i każdą wypełnij ciastem (1 babeczka = 1 sztuka, mi wyszło 11szt.)
- Piecz około 30 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość- 11 babeczek):
E: 1075Kcal, B: 71g W: 121g T: 31g
1 z 11 babeczek:
E: 98Kcal, B: 6,5g W: 11g T: 2,8g
Prosta, efektowna i naprawdę smaczna przekąska, która może umilić domówkę, letniego grilla, albo stanowić zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
A u Ciebie gdzie zagości?
Smacznego jedzonkowania!