Słodkie,  Wegetariańskie

Brzoskwiniowe ciastka owsiane (no bez jaj!)

Orzechowo-brzoskwiniowe, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku…

Ciastka owsiane, które są bogato wypełnione bakaliami, a ich naturalną słodycz podkreśla szczypta soli, idealnie nadają się w drogę, do kawy, czy też na śniadanie zamiast owsianki!

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Brzoskwinie 210g (1 duża)
  • Płatki owsiane 110g
  • Odżywka białkowa 40g (najlepiej orzechowa)
  • Masło orzechowe 50g
  • Daktyle 30g
  • Orzeszki pinii 30g (lub inne)
  • Rodzynki 20g
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą minimum 15 minut wcześniej.
  2. Odlej wodę, zblenduj z brzoskwiniami na gładko.
  3. Dodaj proszek do pieczenia, masło orzechowe, sól i odżywkę białkową i ponownie zmiksuj.
  4. Orzeszki podpraż na patelni.
  5. Rodzynki pokrój.
  6. W misce wymieszaj płatki z orzechami i rodzynkami, a następnie wlej masę i przemieszaj całość.
  7. Odstaw na kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
  8. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  9. Uformuj ciastka na blaszce (1 łyżka=1 ciastko, u mnie 13).
  10. Piecz 10 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1265Kcal, B: 65,5g W: 142g T: 50g

1 z 13 ciastek:

E: 97Kcal, B: 5g W: 11g T: 3,8g

Brzoskwiniowe ciasteczka zasmakują nawet osobom, które nie należą do wielbicieli owsa i będą przyjemną alternatywą dla codziennej „papki” ?.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *