Orzechowo-brzoskwiniowe, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku…
Ciastka owsiane, które są bogato wypełnione bakaliami, a ich naturalną słodycz podkreśla szczypta soli, idealnie nadają się w drogę, do kawy, czy też na śniadanie zamiast owsianki!
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Brzoskwinie 210g (1 duża)
Płatki owsiane 110g
Odżywka białkowa 40g (najlepiej orzechowa)
Masło orzechowe 50g
Daktyle 30g
Orzeszki pinii 30g (lub inne)
Rodzynki 20g
1/2 proszku do pieczenia
Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej gorącą wodą minimum 15 minut wcześniej.
Odlej wodę, zblenduj z brzoskwiniami na gładko.
Dodaj proszek do pieczenia, masło orzechowe, sól i odżywkę białkową i ponownie zmiksuj.
Orzeszki podpraż na patelni.
Rodzynki pokrój.
W misce wymieszaj płatki z orzechami i rodzynkami, a następnie wlej masę i przemieszaj całość.
Odstaw na kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
Blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Uformuj ciastka na blaszce (1 łyżka=1 ciastko, u mnie 13).
Piecz 10 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1265Kcal, B: 65,5g W: 142g T: 50g
1 z 13 ciastek:
E: 97Kcal, B: 5g W: 11g T: 3,8g
Brzoskwiniowe ciasteczka zasmakują nawet osobom, które nie należą do wielbicieli owsa i będą przyjemną alternatywą dla codziennej „papki” ?.