Ugotuj kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przełóż je do dużej miski.
Buraki obierz, pokrój w większe kawałki i przełóż do blendera. Miksuj krótko, na wióry. Przesyp do miski z kaszami.
Fasolę konserwową odcedź z wody i przepłucz na sitku. Wsyp do blendera, dodaj suszone pomidory, obrane ząbki czosnku, sos sojowy, ocet balsamiczny i przyprawy. Zblenduj na gładką masę i przełóż do pozostałych składników.
Następnie zawartość miski blenduj krótko za pomocą blendera ręcznego.
Do masy dodaj mąkę, wymieszaj całość i odstaw na chwilę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź po niej równomierne masę.
Piecz 20 minut w 200 stopniach z trybem grzania od dołu, a następnie 10 minut góra-dół.
Wyjmij spód z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
W międzyczasie zmiksuj tofu, 50 g rukoli, napój sojowy, płatki drożdżowe, oliwę z oliwek i przyprawy na „tofurożek”.
Pestki dyni podpraż na patelni. Połowę wmieszaj w twarożek.
Buraczany spód posmaruj twarożkiem, posyp rukolą i pestkami dyni.
Wartości odżywcze(całość – duża blaszka):
E: 2300 Kcal, B: 124,3 g W: 253,1 g T: 80,7 g
Buraczany spód:
E: 1484 Kcal, B: 61,1 g W: 235,2 g T: 25,1 g
Tofurożek:
E: 813 Kcal, B: 63,2 g W: 17,9 g T: 55,3 g
Na przystawkę, letni obiad, przekąskę w drodze czy piknik – w jaki sposób Ty zjesz tę buraczana kostkę?