Słone,  Wegańskie

Buraczany gulasz z czarną fasolą – vegan

Rozgrzewające danie na chłodne dni?

Buraczany gulasz z czarną fasolą będzie znakomitym rozwiązaniem i ogrzeje Was od środka, a duża zawartość warzyw na pewno sprawi, że Wasza odporność wzrośnie!

Słodko buraczkowy, pysznie wegański… wzbogacony o mnóstwo aromatycznych przypraw ;).

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Czarna fasola z puszki 240 g (1 puszka)
  • Buraki gotowane 300 g
  • Cebula biała 100 g
  • Napój z groszku/sojowy (lub inny roślinny) 100 g
  • Masło z migdałów 20 g
  • Migdały 15 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 15 g
  • Świeża pietruszka – łyżka
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: czosnek granulowany, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, sól kala namak, cynamon, papryka słodka wędzona, kminek mielony, kminek, w całości, garam masala, sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • Kasza gryczana
  • Pietruszka (nać)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę i gotowane buraki w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, połowę fasoli odsączonej z wody, pietruszkę i inne przyprawy. Duś całość co chwilę mieszając, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. W tym czasie w blenderze zblenduj resztę fasoli, napój roślinny, płatki drożdżowe nieaktywne i masło orzechowe z migdałów na gładko.
  5. Przelej na patelnię i gotuj, aż gulasz zgęstnieje.
  6. Na osobnej patelni podpraż posiekane migdały ze szczyptą soli.
  7. Podawaj sos z kaszą, bądź innym ulubionym dodatkiem, posypany migdałami i świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze (cały gulasz = 2 porcje):

E: 740Kcal, B: 30g W: 53g T: 34g

Aromatyczny gulasz o delikatnie korzenno-migdałowej nucie poleca się na zdrowy i sycący posiłek. Z kaszą, posypany prażonymi orzechami i pietruszką smakuje wybornie.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *