Buraczany gulasz z czarną fasolą będzie znakomitym rozwiązaniem i ogrzeje Was od środka, a duża zawartość warzyw na pewno sprawi, że Wasza odporność wzrośnie!
Słodko buraczkowy, pysznie wegański… wzbogacony o mnóstwo aromatycznych przypraw ;).
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Czarna fasola z puszki 240 g (1 puszka)
Buraki gotowane 300 g
Cebula biała 100 g
Napój z groszku/sojowy (lub inny roślinny) 100 g
Masło z migdałów 20 g
Migdały 15 g
Oliwa z oliwek 10 g
Płatki drożdżowe nieaktywne 15 g
Świeża pietruszka – łyżka
1 ząbek czosnku
Przyprawy: czosnek granulowany, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, sól kala namak, cynamon, papryka słodka wędzona, kminek mielony, kminek, w całości, garam masala, sól, pieprz.
Dodatkowo:
Kasza gryczana
Pietruszka (nać)
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę i gotowane buraki w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, połowę fasoli odsączonej z wody, pietruszkę i inne przyprawy. Duś całość co chwilę mieszając, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
W tym czasie w blenderze zblenduj resztę fasoli, napój roślinny, płatki drożdżowe nieaktywne i masło orzechowe z migdałów na gładko.
Przelej na patelnię i gotuj, aż gulasz zgęstnieje.
Na osobnej patelni podpraż posiekane migdały ze szczyptą soli.
Podawaj sos z kaszą, bądź innym ulubionym dodatkiem, posypany migdałami i świeżą pietruszką.
Wartości odżywcze (cały gulasz = 2 porcje):
E: 740Kcal, B: 30g W: 53g T: 34g
Aromatyczny gulasz o delikatnie korzenno-migdałowej nucie poleca się na zdrowy i sycący posiłek. Z kaszą, posypany prażonymi orzechami i pietruszką smakuje wybornie.