Burak burger
10 maja, 2021
Pieczone ciecierzycowo – buraczane burgery ze słonecznikiem, które pysznie smakują, ładnie wyglądają i mogą stanowić podstawę pełnowartościowego, wegańskiego posiłku.
Warto wypróbować je na wiele sposobów – zarówno w chrupiącej bułce z ziołowym sosem, jak i w sałatce lub z ulubionymi dodatkami!
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- gotowane buraki 500g
- ciecierzyca ze słoika 400g
- kasza jaglana 80g (sucha)
- cebula 50g
- nasiona słonecznika 30g + 30g
- płatki drożdżowe 30g
- tarta bułka 30g
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, kardamon, kminek mielony, gałka muszkatołowa, 3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (ok. 15minut).
- 30 g nasion słonecznika przełóż do blendera i zblenduj na mąkę, pozostałe 30g podpraż na suchej patelni.
- Cebulę pokrój.
- W misce zblenduj: kaszę, połowę cebuli, ciecierzycę, buraki, płatki drożdżowe, sos sojowy i przyprawy na gładką masę.
- Dodaj nasiona słonecznika, bułkę tartą i resztę cebuli, wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką formuj na niej kotlety (1 burger = 1 czubata łyżka, u mnie wyszło 15 sztuk).
- Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza.
- Piecz burgery ok. 30 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze:
Całość:
E: 1570Kcal, B: 72g W: 204,5g T: 45,5g
1 z 15 burgerów:
E: 105Kcal, B: 5g W: 13,5g T: 3g
Mam nadzieję, że kolejny wegański przepis na kotlety przypadnie Wam na gustu i zaspokoi głód! Są chrupiące z zewnątrz, a wilgotne wewnątrz – idealne!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Wysokobiałkowy sernik OREO
Nowsze