Słone,  Wegańskie

Burak burger

Pieczone ciecierzycowo – buraczane burgery ze słonecznikiem, które pysznie smakują, ładnie wyglądają i mogą stanowić podstawę pełnowartościowego, wegańskiego posiłku.

Warto wypróbować je na wiele sposobów – zarówno w chrupiącej bułce z ziołowym sosem, jak i w sałatce lub z ulubionymi dodatkami!

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • gotowane buraki 500g
  • ciecierzyca ze słoika 400g
  • kasza jaglana 80g (sucha)
  • cebula 50g
  • nasiona słonecznika 30g + 30g
  • płatki drożdżowe 30g
  • tarta bułka 30g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, kardamon, kminek mielony, gałka muszkatołowa, 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (ok. 15minut).
  2. 30 g nasion słonecznika przełóż do blendera i zblenduj na mąkę, pozostałe 30g podpraż na suchej patelni.
  3. Cebulę pokrój.
  4. W misce zblenduj: kaszę, połowę cebuli, ciecierzycę, buraki, płatki drożdżowe, sos sojowy i przyprawy na gładką masę.
  5. Dodaj nasiona słonecznika, bułkę tartą i resztę cebuli, wymieszaj.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką formuj na niej kotlety (1 burger = 1 czubata łyżka, u mnie wyszło 15 sztuk).
  7. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza.
  8. Piecz burgery ok. 30 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze:

Całość:

E: 1570Kcal, B: 72g W: 204,5g T: 45,5g

1 z 15 burgerów:

E: 105Kcal, B: 5g W: 13,5g T: 3g

Mam nadzieję, że kolejny wegański przepis na kotlety przypadnie Wam na gustu i zaspokoi głód! Są chrupiące z zewnątrz, a wilgotne wewnątrz – idealne!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *