Mięsne,  Słone

Burger drwala z TATARA

Smakuje jak burger z dobrej burgerowni, ale jest dużo mniej kaloryczny. Zadowoli podniebienie każdego mięsożercy. Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu!

Uwielbiasz bułę z kawałem dobrego mięsa i pysznym sosem? To przepis dla Ciebie!

Czas przygotowania: 20min

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Mięso:

  • tatar wołowy 160g (u mnie 4g tłuszczu/100g)
  • cebula 30g
  • przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn)
  • oliwa z oliwek 2g (tylko żeby lekko posmarować mięso)

Sos:

  • skyr naturalny 150g
  • majonez lekki winiary 20g
  • ketchup 30g
  • woda 30ml
  • sok z cytryny – łyżka
  • słodzik/erytrol (1 tabletka lub 0,5 łyżeczki)
  • sos sojowy – łyżeczka
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek w proszku, papryka słodka wędzona, oregano.

Dodatkowo:

  • bułka (u mnie z ziarnami z biedronki) – 60g
  • warzywa (u mnie 30g pomidora, 50g ogórka konserwowego, 20g cebuli, liść sałaty)
  • ew. ketchup, jajko sadzone, boczek, ser,

Sposób przygotowania:

  • mięso razem z cebulą i przyprawami wymieszać, posmarować oliwą i smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej (czas smażenia zależy od tego jak wysmażone mięso chcecie uzyskać)
  • wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  • warzywa pokroić
  • bułkę posmarować sosem z dwóch stron, położyć warzywa i mięso i…. zajadać!

Wartości odżywcze:

Cały burger z 1/3 sosu:

E: 516kcal kcal, B: 44g W: 50g T: 15g

Sos:

E: 215kcal, B: 18,6g W: 15g T: 8g

Mam nadzieję że wypróbujesz. Stwórz swoją własną wersję! Podziel się opinią tu lub napisz mi na instagramie. Czekam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *