Burger drwala z TATARA
12 stycznia, 2021
Smakuje jak burger z dobrej burgerowni, ale jest dużo mniej kaloryczny. Zadowoli podniebienie każdego mięsożercy. Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu!
Uwielbiasz bułę z kawałem dobrego mięsa i pysznym sosem? To przepis dla Ciebie!
Czas przygotowania: 20min
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Mięso:
- tatar wołowy 160g (u mnie 4g tłuszczu/100g)
- cebula 30g
- przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn)
- oliwa z oliwek 2g (tylko żeby lekko posmarować mięso)
Sos:
- skyr naturalny 150g
- majonez lekki winiary 20g
- ketchup 30g
- woda 30ml
- sok z cytryny – łyżka
- słodzik/erytrol (1 tabletka lub 0,5 łyżeczki)
- sos sojowy – łyżeczka
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek w proszku, papryka słodka wędzona, oregano.
Dodatkowo:
- bułka (u mnie z ziarnami z biedronki) – 60g
- warzywa (u mnie 30g pomidora, 50g ogórka konserwowego, 20g cebuli, liść sałaty)
- ew. ketchup, jajko sadzone, boczek, ser,
Sposób przygotowania:
- mięso razem z cebulą i przyprawami wymieszać, posmarować oliwą i smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej (czas smażenia zależy od tego jak wysmażone mięso chcecie uzyskać)
- wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
- warzywa pokroić
- bułkę posmarować sosem z dwóch stron, położyć warzywa i mięso i…. zajadać!
Wartości odżywcze:
Cały burger z 1/3 sosu:
E: 516kcal kcal, B: 44g W: 50g T: 15g
Sos:
E: 215kcal, B: 18,6g W: 15g T: 8g
Mam nadzieję że wypróbujesz. Stwórz swoją własną wersję! Podziel się opinią tu lub napisz mi na instagramie. Czekam 🙂
Poprzedni