Smakuje jak burger z dobrej burgerowni, ale jest dużo mniej kaloryczny. Zadowoli podniebienie każdego mięsożercy. Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu!
Uwielbiasz bułę z kawałem dobrego mięsa i pysznym sosem? To przepis dla Ciebie!
Czas przygotowania: 20min
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Mięso:
tatar wołowy 160g (u mnie 4g tłuszczu/100g)
cebula 30g
przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn)
oliwa z oliwek 2g (tylko żeby lekko posmarować mięso)
Sos:
skyr naturalny 150g
majonez lekki winiary 20g
ketchup 30g
woda 30ml
sok z cytryny – łyżka
słodzik/erytrol (1 tabletka lub 0,5 łyżeczki)
sos sojowy – łyżeczka
przyprawy: pieprz, sól, czosnek w proszku, papryka słodka wędzona, oregano.
mięso razem z cebulą i przyprawami wymieszać, posmarować oliwą i smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej (czas smażenia zależy od tego jak wysmażone mięso chcecie uzyskać)
wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
warzywa pokroić
bułkę posmarować sosem z dwóch stron, położyć warzywa i mięso i…. zajadać!
Wartości odżywcze:
Cały burger z 1/3 sosu:
E: 516kcal kcal, B: 44g W: 50g T: 15g
Sos:
E: 215kcal, B: 18,6g W: 15g T: 8g
Mam nadzieję że wypróbujesz. Stwórz swoją własną wersję! Podziel się opinią tu lub napisz mi na instagramie. Czekam 🙂