Słone,  Wegetariańskie

Burgery z fasoli i selera

Macie czasem ochotę na wegetariańskiego burgera?

Może nie do końca przypomina mięso, ale jest PRZE-PYSZ-NY! Świetnie smakuje w bułce z masą warzyw i sosami, albo z ziemniaczkami i sałatką obok.

Sycący, ale zarazem lekki ze względu na to, że pieczony w piekarniku, a nie smażony. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. O delikatnie podwędzanym smaku z nutą umami. Świetny zamiennik dla osób ograniczających mięso, ze względu na wysoką zawartość białka w porcji!

Czas przygotowania: 20 minut + 35 minut pieczenia

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • fasola biała z puszki 480g (2 puszki)
  • seler 400g
  • cebula 100g
  • 2 jajka (103g)
  • bułka tarta/kasza manna 30g
  • płatki drożdżowe 30g
  • oliwa z oliwek 15g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, garam masala, 2 ząbki czosnku, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • obierz selera i zetrzyj na tarce
  • pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni na oliwie, razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę
  • dodaj seler, przyprawy i sos sojowy, wymieszaj i smaż przez chwilę (seler nie powinien za bardzo zmięknąć)
  • zblenduj fasolę razem z jajkami
  • przełóż zawartość patelni i blendera do miski, a następnie zblenduj jeszcze raz
  • do masy dodaj tartą bułkę i wymieszaj, odstaw na chwilę
  • rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  • na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj kotlety za pomocą łyżki
  • piecz przez około 35 minut w trybie góra dół
  • podawaj w bułce lub na talerzu z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze:

E: 1080kcal, B:68g W: 110g T: 31g

1 z 10 burgerów:

E: 108kcal, B: 6,8g W: 11g T: 3,1g

Taki burger to świetny pomysł, aby przekonać innych do wegetariańskich posiłków. Dla mnie konsystencja i smak wygrywają z niejednym jego mięsnym odpowiednikiem (aczkolwiek wołowy burger pojawił się już tutaj).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *