Burgery z fasoli i selera
Macie czasem ochotę na wegetariańskiego burgera?
Może nie do końca przypomina mięso, ale jest PRZE-PYSZ-NY! Świetnie smakuje w bułce z masą warzyw i sosami, albo z ziemniaczkami i sałatką obok.
Sycący, ale zarazem lekki ze względu na to, że pieczony w piekarniku, a nie smażony. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. O delikatnie podwędzanym smaku z nutą umami. Świetny zamiennik dla osób ograniczających mięso, ze względu na wysoką zawartość białka w porcji!
Czas przygotowania: 20 minut + 35 minut pieczenia
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- fasola biała z puszki 480g (2 puszki)
- seler 400g
- cebula 100g
- 2 jajka (103g)
- bułka tarta/kasza manna 30g
- płatki drożdżowe 30g
- oliwa z oliwek 15g
- sos sojowy 2 łyżki
- przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, garam masala, 2 ząbki czosnku, pieprz.
Sposób przygotowania:
- obierz selera i zetrzyj na tarce
- pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni na oliwie, razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę
- dodaj seler, przyprawy i sos sojowy, wymieszaj i smaż przez chwilę (seler nie powinien za bardzo zmięknąć)
- zblenduj fasolę razem z jajkami
- przełóż zawartość patelni i blendera do miski, a następnie zblenduj jeszcze raz
- do masy dodaj tartą bułkę i wymieszaj, odstaw na chwilę
- rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj kotlety za pomocą łyżki
- piecz przez około 35 minut w trybie góra dół
- podawaj w bułce lub na talerzu z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze:
E: 1080kcal, B:68g W: 110g T: 31g
1 z 10 burgerów:
E: 108kcal, B: 6,8g W: 11g T: 3,1g
Taki burger to świetny pomysł, aby przekonać innych do wegetariańskich posiłków. Dla mnie konsystencja i smak wygrywają z niejednym jego mięsnym odpowiednikiem (aczkolwiek wołowy burger pojawił się już tutaj).
Smacznego jedzonkowania!