Burgery z soczewicy i pieczarek
9 kwietnia, 2021
W 100% wegańskie, w 100% sycące i w 1000% pyszne burgery!
Masz czasem ochotę na kotlet w chrupiącej bułce lub (jak u mnie) w chlebie z dużą ilością warzyw? A kto nie ma?! To było tylko pytanie retoryczne :).
Ten przepis sprawdzi się idealnie w każdej wegańskiej i nie-wegańskiej kuchni…
Zachęciłam Cię? Mam nadzieję, ale jak nie to spójrz niżej.
Czas przygotowania: 30minut + 20 minut + 30 minut (łącznie około 1h 20minut – 1h 30minut)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- pieczarki 500g
- soczewica zielona (nieugotowana) 200g
- pietruszka (korzeń) 150g
- cebula 100g
- mix bakalii do sałatki (pestki dyni, słonecznik, orzeszki pinii) 100g
- koncentrat pomidorowy 50g
- oliwa z oliwek 10g
- musztarda 5g
- sos sojowy 2 łyżki
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: 5 liści laurowych, 5 kulek ziela angielskiego, papryka słodka, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, suszone pomidory z oliwkami, kminek mielony, majeranek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą na min. 30 minut przed gotowaniem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe
- cebulę i pieczarki pokrój
- na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę
- po chwili dodaj pieczarki (bez soli! inaczej puszczą wodę), zmniejsz ogień i duś pod przykryciem
- w międzyczasie ugotuj soczewicę (ok. 15 – 20 minut)
- obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, na małych oczkach
- połowę bakalii zmiel w młynku lub blenderze na mąkę, a resztę podpraż na patelni
- gdy soczewica będzie dość miękka odcedź z wody i przesyp do miski
- następnie dodaj pieczarki, część pietruszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, sos sojowy, musztardę i mąkę z pestek – zblenduj na gładko
- do masy wsyp resztę bakalii i pietruszki, wymieszaj i spróbuj, ewentualnie dopraw
- nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- blaszki wyłóż papierem do pieczenia i uformuj burgery (1 burger z 1 czubatej łyżki, u mnie wyszło ich 17)
- piecz 30 – 35 minut w trybie góra-dół
- podawaj z ulubionymi dodatkami, (u mnie w grzance z chleba z kiszonym kalafiorem, ogórkiem, pomidorem i sałatą polane ketchupem :)).
Wartości odżywcze:
Całość:
E: 1431kcal, B: 86g W: 124,5g T: 59g
1 burger z 17:
E: 85kcal, B: 5g W: 7g T: 3,5g
Stwórz swoją WYPASIONĄ kanapkę z tym wegan burgerem i rozsmakuj się w niej!
Mam nadzieję, że przepis Cię zainspiruje :)!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Pulpeciki z tofu w warzywnym sosie
Nowsze