Słone,  Wegańskie

Burgery z soczewicy i pieczarek

W 100% wegańskie, w 100% sycące i w 1000% pyszne burgery!

Masz czasem ochotę na kotlet w chrupiącej bułce lub (jak u mnie) w chlebie z dużą ilością warzyw? A kto nie ma?! To było tylko pytanie retoryczne :).

Ten przepis sprawdzi się idealnie w każdej wegańskiej i nie-wegańskiej kuchni…

Zachęciłam Cię? Mam nadzieję, ale jak nie to spójrz niżej.

Czas przygotowania: 30minut + 20 minut + 30 minut (łącznie około 1h 20minut – 1h 30minut)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • pieczarki 500g
  • soczewica zielona (nieugotowana) 200g
  • pietruszka (korzeń) 150g
  • cebula 100g
  • mix bakalii do sałatki (pestki dyni, słonecznik, orzeszki pinii) 100g
  • koncentrat pomidorowy 50g
  • oliwa z oliwek 10g
  • musztarda 5g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: 5 liści laurowych, 5 kulek ziela angielskiego, papryka słodka, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, suszone pomidory z oliwkami, kminek mielony, majeranek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą na min. 30 minut przed gotowaniem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe
  • cebulę i pieczarki pokrój
  • na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę
  • po chwili dodaj pieczarki (bez soli! inaczej puszczą wodę), zmniejsz ogień i duś pod przykryciem
  • w międzyczasie ugotuj soczewicę (ok. 15 – 20 minut)
  • obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, na małych oczkach
  • połowę bakalii zmiel w młynku lub blenderze na mąkę, a resztę podpraż na patelni
  • gdy soczewica będzie dość miękka odcedź z wody i przesyp do miski
  • następnie dodaj pieczarki, część pietruszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, sos sojowy, musztardę i mąkę z pestek – zblenduj na gładko
  • do masy wsyp resztę bakalii i pietruszki, wymieszaj i spróbuj, ewentualnie dopraw
  • nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  • blaszki wyłóż papierem do pieczenia i uformuj burgery (1 burger z 1 czubatej łyżki, u mnie wyszło ich 17)
  • piecz 30 – 35 minut w trybie góra-dół
  • podawaj z ulubionymi dodatkami, (u mnie w grzance z chleba z kiszonym kalafiorem, ogórkiem, pomidorem i sałatą polane ketchupem :)).

Wartości odżywcze:

Całość:

E: 1431kcal, B: 86g W: 124,5g T: 59g

1 burger z 17:

E: 85kcal, B: 5g W: 7g T: 3,5g

Stwórz swoją WYPASIONĄ kanapkę z tym wegan burgerem i rozsmakuj się w niej!

Mam nadzieję, że przepis Cię zainspiruje :)!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *