Słone,  Wegańskie

Chińczyk w wersji VEGAN

Azjatycką kuchnię cechuje mnogość smaków… Słodki, słony, kwaśny, umami – w tradycyjnych potrawach występują w idealnych proporcjach i sprawiają, że każde z dań niesie ze sobą niesamowite doznania kulinarne.

W tamtych stronach nigdy nie byłam, ale inspirując się kilkoma przepisami i korzystając z popularnych produktów, postanowiłam zrobić własną wersję chińszczyzny. W dodatku vegan 😉!

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • Mieszanka chińska mrożona 900g
  • Kimchi ostre 120g
  • Kiełki fasoli mung 150g
  • Cebula dymka (ze szczypiorkiem) 100g
  • Sos sojowy 30g
  • Ocet ryżowy 10g
  • Oliwa z oliwek 30g
  • Erytrol 40g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Świeży imbir – ok. 3cm
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka wędzona.

Dodatkowo:

  • Makaron ryżowy (u mnie z algami) 200g
  • Orzeszki ziemne 20g

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej 15g oliwy z oliwek.
  4. Podsmaż cebulę, a po chwili dodaj także czosnek, dopraw solą, pieprzem i zamieszaj.
  5. Do garnka dorzuć warzywa mrożone, podłej odrobiną wody i gotuj aż zmiękną.
  6. Dodaj ocet ryżowy, połowę sosu sojowego, erytrol, starty imbir, kimchi, kiełki fasoli – wymieszaj i gotuj przez chwilę.
  7. Tofu pokrój w kostkę.
  8. Na patelni rozgrzej 15g oliwy z oliwek, podsmaż tofu razem z sosem sojowym, dopraw papryką słodką wędzoną.
  9. Po chwili na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj i smaż przez moment.
  10. Makaron z tofu przełóż do garnka z sosem i połącz wszystkie składniki.
  11. Szczypiorek i orzeszki posiekaj.
  12. Część szczypiorku wmieszaj w sos, a resztą wraz z fistaszkami posyp danie przełożone na talerz.

Wartości odżywcze(całość – ok. 4 porcji):

E: 1930Kcal, B: 70g W: 237g T: 71g

Chińczyk w mojej słodko-kwaśno-słono-ostro-gorzkiej wersji smakował naprawdę przepysznie! Spróbujesz? Nie pożałujesz 😉.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *