Chińczyk w wersji VEGAN
14 stycznia, 2022
Azjatycką kuchnię cechuje mnogość smaków… Słodki, słony, kwaśny, umami – w tradycyjnych potrawach występują w idealnych proporcjach i sprawiają, że każde z dań niesie ze sobą niesamowite doznania kulinarne.
W tamtych stronach nigdy nie byłam, ale inspirując się kilkoma przepisami i korzystając z popularnych produktów, postanowiłam zrobić własną wersję chińszczyzny. W dodatku vegan 😉!
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Tofu wędzone 360g (2 kostki)
- Mieszanka chińska mrożona 900g
- Kimchi ostre 120g
- Kiełki fasoli mung 150g
- Cebula dymka (ze szczypiorkiem) 100g
- Sos sojowy 30g
- Ocet ryżowy 10g
- Oliwa z oliwek 30g
- Erytrol 40g
- Czosnek – 4 ząbki
- Świeży imbir – ok. 3cm
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka wędzona.
Dodatkowo:
- Makaron ryżowy (u mnie z algami) 200g
- Orzeszki ziemne 20g
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
- W garnku rozgrzej 15g oliwy z oliwek.
- Podsmaż cebulę, a po chwili dodaj także czosnek, dopraw solą, pieprzem i zamieszaj.
- Do garnka dorzuć warzywa mrożone, podłej odrobiną wody i gotuj aż zmiękną.
- Dodaj ocet ryżowy, połowę sosu sojowego, erytrol, starty imbir, kimchi, kiełki fasoli – wymieszaj i gotuj przez chwilę.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 15g oliwy z oliwek, podsmaż tofu razem z sosem sojowym, dopraw papryką słodką wędzoną.
- Po chwili na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj i smaż przez moment.
- Makaron z tofu przełóż do garnka z sosem i połącz wszystkie składniki.
- Szczypiorek i orzeszki posiekaj.
- Część szczypiorku wmieszaj w sos, a resztą wraz z fistaszkami posyp danie przełożone na talerz.
Wartości odżywcze(całość – ok. 4 porcji):
E: 1930Kcal, B: 70g W: 237g T: 71g
Chińczyk w mojej słodko-kwaśno-słono-ostro-gorzkiej wersji smakował naprawdę przepysznie! Spróbujesz? Nie pożałujesz 😉.
Smacznego jedzonkowania!