Chleb cebulowy na drożdżach
2 kwietnia, 2021
Pyszny, delikatny biały chleb na drożdżach z mocnym posmakiem cebuli, która dodatkowo dodaje mu miękkości…. i uroku 🙂
Pięknie wyrośnięty. Idealny na rodzinne śniadanko i bardzo prosty do zrobienia. Uda się każdemu!
Czas przygotowania: 20 minut + 40/50 minut wyrastania + 1h pieczenia, łącznie ok. 2h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- mąka pszenna typ 650 – 550g + 25g
- letnia woda 380g + 125g
- cebula 170g
- drożdże świeże 25g
- oliwa z oliwek 10g
- cukier 6g
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- w naczyniu przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże, cukier, 125g letniej wody i 25g mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- pokrój cebulę, połowę podsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, a resztę odłóż
- w misce wymieszaj mąkę, sól, cebulę surową i podsmażoną, dodaj zaczyn, 380g wody i całość wymieszaj
- odstaw ciasto na 40/50 minut
- przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia
- w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika, piecz 50 minut (tryb góra-dół), po czym wyjmij z formy i podpiecz od dołu jeszcze przez 10 minut (dzięki temu chleb będzie bardziej chrupiący od dołu, a papier łatwiej odejdzie 😉 ).
Wartości odżywcze:
E: 2346kcal, B: 70g W: 471g T: 16g
Mam nadzieję, że spróbujesz i ten pyszny, zwykły-niezwykły chlebek zadowoli podniebienie Twoje i Twoich bliskich.
Smacznego jedzonkowania!