Słone,  Wegańskie

Chleb cebulowy na drożdżach

Pyszny, delikatny biały chleb na drożdżach z mocnym posmakiem cebuli, która dodatkowo dodaje mu miękkości…. i uroku 🙂

Pięknie wyrośnięty. Idealny na rodzinne śniadanko i bardzo prosty do zrobienia. Uda się każdemu!

Czas przygotowania: 20 minut + 40/50 minut wyrastania + 1h pieczenia, łącznie ok. 2h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 – 550g + 25g
  • letnia woda 380g + 125g
  • cebula 170g
  • drożdże świeże 25g
  • oliwa z oliwek 10g
  • cukier 6g
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • w naczyniu przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże, cukier, 125g letniej wody i 25g mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • pokrój cebulę, połowę podsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, a resztę odłóż
  • w misce wymieszaj mąkę, sól, cebulę surową i podsmażoną, dodaj zaczyn, 380g wody i całość wymieszaj
  • odstaw ciasto na 40/50 minut
  • przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia
  • w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  • wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika, piecz 50 minut (tryb góra-dół), po czym wyjmij z formy i podpiecz od dołu jeszcze przez 10 minut (dzięki temu chleb będzie bardziej chrupiący od dołu, a papier łatwiej odejdzie 😉 ).

Wartości odżywcze:

E: 2346kcal, B: 70g W: 471g T: 16g

Mam nadzieję, że spróbujesz i ten pyszny, zwykły-niezwykły chlebek zadowoli podniebienie Twoje i Twoich bliskich.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *