Słodkie,  Wegetariańskie

Chlebek bananowy z orzechami laskowymi

Chlebek bananowy to ciasto, które kojarzy chyba każdy!

Słynny banana bread często okazuje się pierwszą alternatywą dla pełnych cukru i tłuszczu wypieków, gdy postanawiamy zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. I bardzo dobrze!

Jest naturalnie słodki i smaczny. Można upiec go w wielu odsłonach, a neutralny, delikatnie owocowy smak pozwala na kombinowanie z ulubionymi dodatkami.

Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • Jajka 153g (3)
  • Banany 440g (3+1 na górę)
  • Mąka ryżowa 80g
  • Orzechy laskowe 150
  • Odżywka białkowa 40g
  • Erytrol 40g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zmiel w blenderze na mąkę.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj 3 banany, erytrol, cynamon proszek do pieczenia i szczyptę soli – zblenduj na gładko.
  3. Następnie wsyp mąkę, orzechy i odżywkę białkową, wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę, a na wierzchu ułóż pokrojonego banana.
  6. Piecz 10 minut z grzaniem od dołu i 30 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(cały):

E: 2011Kcal, B: 82,5g W: 190g T: 111g

Może masz już swój ulubiony przepis na taki chlebek. Jednak polecam poeksperymentować i zrobić go na podstawie tak intensywnych w smaku orzechów 😉!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *