Chlebek bananowy to ciasto, które kojarzy chyba każdy!
Słynny banana bread często okazuje się pierwszą alternatywą dla pełnych cukru i tłuszczu wypieków, gdy postanawiamy zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. I bardzo dobrze!
Jest naturalnie słodki i smaczny. Można upiec go w wielu odsłonach, a neutralny, delikatnie owocowy smak pozwala na kombinowanie z ulubionymi dodatkami.
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Jajka 153g (3)
Banany 440g (3+1 na górę)
Mąka ryżowa 80g
Orzechy laskowe 150
Odżywka białkowa 40g
Erytrol 40g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cynamon
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Orzechy zmiel w blenderze na mąkę.
Do miski wbij jajka, dodaj 3 banany, erytrol, cynamon proszek do pieczenia i szczyptę soli – zblenduj na gładko.
Następnie wsyp mąkę, orzechy i odżywkę białkową, wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę, a na wierzchu ułóż pokrojonego banana.
Piecz 10 minut z grzaniem od dołu i 30 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(cały):
E: 2011Kcal, B: 82,5g W: 190g T: 111g
Może masz już swój ulubiony przepis na taki chlebek. Jednak polecam poeksperymentować i zrobić go na podstawie tak intensywnych w smaku orzechów 😉!