Słodkie,  Wegetariańskie

Chlebek czekoladowo-daktylowy

Daktyle to jedne z nielicznych suszonych owoców, do których mam słabość! W połączeniu z masłem orzechowym, tahini czy czekolada smakują wręcz obłędnie…

Zawsze myślałam jednak o tym, aby zrobić z nich coś bardziej ambitnego i tak właśnie powstało ten chlebek, a właściwie słodziutkie ciasto!

Czas przygotowania: około 1,5h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 jajka 103g
  • daktyle 100g
  • mąka orkiszowa 60g
  • mąka kokosowa 20g
  • odżywka białkowa 20g
  • kakao 30g
  • masło orzechowe 30g
  • napój migdałowy bez cukru 100g
  • wrzątek
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • cynamon
  • szczypta soli
  • Ewentualnie erytrol/słodzik (jeżeli lubicie bardzo słodkie, ale bez także jest słodki)

Dodatkowo:

  • nerkowce 10g
  • gorzka czekolada 70% 20g

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 30 minut aby zmiękły.
  2. Odcedź z wody, przełóż suszone owoce do blendera, dodaj masło orzechowe, kakao, szczyptę soli i odrobinę wody, aby łatwiej się blendowało. Zmiksuj na gładko.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  4. Do miski wsyp mąki, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i cynamon, dodaj masę z daktyli i dwa żółtka. Wymieszaj ze 100 g mleka.
  5. Na koniec dodaj pianę i delikatnie przemieszaj.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  7. Blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 20cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz 40 minut w trybie góra-dół.
  9. Rozpuść czekoladę i posiekaj orzechy, a następnie udekoruj wierzch ciasta, gdy będzie ono chłodne.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1220Kcal, B: 60g W: 133,5g T: 49,5g

Delikatnie wilgotny, lekko czekoladowy z posmakiem orzechów… Naturalnie słodki i pyszny idealnie sprawdzi się jako ciasto do kawy lub na śniadanie.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *