Chlebek jabłkowy z orzechami włoskimi i cynamonem
14 października, 2022
Chlebek bananowy jadł chyba każdy! Ja postanowiłam stworzyć coś innego – CHLEBEK JABŁKOWY. Pachnący cynamonem z posmakiem orzechów włoskich. Prawdziwie jesienny…
Sprawdzi się na śniadanie i ciasto do kawy.
Czas przygotowania: ok. 1h 10minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Jabłko 450g – 4 średnie
- Jajko 103g – 2
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 100g
- Mąka kokosowa 40g
- Orzechy włoskie 40g
- Erytrol 50g
- Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
- Cynamon
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka, pokrój, przełóż do garnka, wlej odrobinę wody i gotuj aż zmiękną.
- Odstaw owoce, aby ostygły, a następnie zblenduj na gładki mus.
- Orzechy włoskie podpraż na patelni i połowę z nich zmiksuj na mąkę.
- Wsyp zmiksowane orzechy do garnka z musem, dodaj mąki, erytrol, sodę i cynamon.
- Zblenduj na gładką masę.
- Do ciasta dodaj resztę orzechów i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Piecz około 50 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1182Kcal, B: 39g W: 153g T: 49g
Delikatnie słodki chlebek z dodatkiem masła orzechowego lub twarożku smakuje wręcz wyśmienicie, a wysoka zawartość błonnika pokarmowego syci na długo.
Smacznego jedzonkowania!