Słodkie,  Wegetariańskie

Chlebek jabłkowy z orzechami włoskimi i cynamonem

Chlebek bananowy jadł chyba każdy! Ja postanowiłam stworzyć coś innego – CHLEBEK JABŁKOWY. Pachnący cynamonem z posmakiem orzechów włoskich. Prawdziwie jesienny…

Sprawdzi się na śniadanie i ciasto do kawy.

Czas przygotowania: ok. 1h 10minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Jabłko 450g – 4 średnie
  • Jajko 103g – 2
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 100g
  • Mąka kokosowa 40g
  • Orzechy włoskie 40g
  • Erytrol 50g
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Obierz jabłka, pokrój, przełóż do garnka, wlej odrobinę wody i gotuj aż zmiękną.
  2. Odstaw owoce, aby ostygły, a następnie zblenduj na gładki mus.
  3. Orzechy włoskie podpraż na patelni i połowę z nich zmiksuj na mąkę.
  4. Wsyp zmiksowane orzechy do garnka z musem, dodaj mąki, erytrol, sodę i cynamon.
  5. Zblenduj na gładką masę.
  6. Do ciasta dodaj resztę orzechów i wymieszaj.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  9. Piecz około 50 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1182Kcal, B: 39g W: 153g T: 49g

Delikatnie słodki chlebek z dodatkiem masła orzechowego lub twarożku smakuje wręcz wyśmienicie, a wysoka zawartość błonnika pokarmowego syci na długo.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *