Słone,  Wegańskie

Chrupiąca sałatka z pieczoną brukselką i ciecierzycą

Meeeega chrupiąca sałatka, której podstawą jest brukselka i ciecierzyca…

Podpieczone zielone główki na świeżym ogórku, chrupka cieciorka z mnóstwem przypraw, ostra czerwona cebula, podprażone orzechy włoskie i pyszny słodko-kwaśno-gorzki sos tahini tworzą przesmaczną i sycącą sałatkę.

Ponadto w 100% wegańską i zdrową!

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciecierzyca ze słoika 400 g
  • Brukselka 450 g
  • Ogórek zielony (1 duży) 200 g
  • Cebula czerwona (1 mała) 50 g
  • Granat (pół) 100 g
  • Orzechy włoskie 30 g
  • Sos sojowy 10 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka ostra, kmin rzymski, czosnek granulowany, pietruszka suszona.

Sos:

  • Tahini 20 g
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Syrop z agawy (w wersji niewegańskiej miód) 20 g

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj brukselkę tak, aby była al’dente lub nawet delikatnie twarda. Następnie przekrój główki na pół i przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
  2. Ciecierzycę odsącz z wody i przepłucz. Dodaj sos sojowy, paprykę słodką wędzoną i ostrą, kmin rzymski, cynamon, pietruszkę i czosnek granulowany. Wymieszaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią ciecierzycę i brukselkę. Piecz około 20 minut w trybie grzania góra-dół.
  5. Ogórka pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę.
  6. Tahini, syrop z agawy i sok z cytryny wymieszaj na sos.
  7. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na patelni, żeby były zarumienione i chrupiące.
  8. Przekrój granat i wyjmij z niego pestki.
  9. Na talerzu lub w misce poukładaj plastry ogórka, posyp połową cebuli, polej 1/3 sosu. Następnie dodaj upieczoną brukselkę, cieciorkę, pestki granatu, posyp orzechami, cebulą i polej resztą sosu.

Wartości odżywcze:

E: 1136 Kcal, B: 46 g W: 138 g T: 51,5 g

Sałatka z mocnym chrupnięciem pokazuje, że warzywa nie muszą być rozgotowane i niesmaczne.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *