Chrupiąca sałatka z pieczoną brukselką i ciecierzycą
17 lutego, 2023
Meeeega chrupiąca sałatka, której podstawą jest brukselka i ciecierzyca…
Podpieczone zielone główki na świeżym ogórku, chrupka cieciorka z mnóstwem przypraw, ostra czerwona cebula, podprażone orzechy włoskie i pyszny słodko-kwaśno-gorzki sos tahini tworzą przesmaczną i sycącą sałatkę.
Ugotuj brukselkę tak, aby była al’dente lub nawet delikatnie twarda. Następnie przekrój główki na pół i przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Ciecierzycę odsącz z wody i przepłucz. Dodaj sos sojowy, paprykę słodką wędzoną i ostrą, kmin rzymski, cynamon, pietruszkę i czosnek granulowany. Wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią ciecierzycę i brukselkę. Piecz około 20 minut w trybie grzania góra-dół.
Ogórka pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę.
Tahini, syrop z agawy i sok z cytryny wymieszaj na sos.
Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na patelni, żeby były zarumienione i chrupiące.
Przekrój granat i wyjmij z niego pestki.
Na talerzu lub w misce poukładaj plastry ogórka, posyp połową cebuli, polej 1/3 sosu. Następnie dodaj upieczoną brukselkę, cieciorkę, pestki granatu, posyp orzechami, cebulą i polej resztą sosu.
Wartości odżywcze:
E: 1136 Kcal, B: 46 g W: 138 g T: 51,5 g
Sałatka z mocnym chrupnięciem pokazuje, że warzywa nie muszą być rozgotowane i niesmaczne.