Ciastka PIEGUSKI z ciecierzycy
Bardziej miękkie, niż kruche, z dużymi kawałkami gorzkiej czekolady o delikatnie orzechowym smaczku…
Świetne do szkoły, pracy i w podróży. Ponadto ekspresowe w przygotowaniu. Spełniają rolę bardzo smacznego, pełnowartościowego i sycącego posiłku. W 100% wegańskiego. Na prawdę polecam ich spróbować. To bierzemy się do pracy ;)!
Czas trwania: ok. 20/25 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- ciecierzyca z puszki 240g
- wegańska odżywka białkowa (polecam karmelową z firmy KFD) 20g
- mąka pszenna pełnoziarnista/zwykła 10g
- czekolada gorzka 20g
- masło orzechowe 15g
- erytrol 20/30g
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ew. 20/30g wody (zależy jak miękką macie ciecierzycę).
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekaj na grubszą kostkę.
- Ciecierzycę zblenduj na gładko (ew. dodaj troszkę wody).
- Wsyp mąkę, odżywkę białkową, erytrol, sól, proszek do pieczenia i ponownie zblenduj.
- Zmieszaj z czekoladą.
- W zwilżonych wodą dłoniach uformuj ciastka (u mnie 12 małych) i połóż na blaszce na papierze do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz ok. 10 minut w trybie góra-dół, aż się zarumienią.
Wartości odżywcze(cała porcja – 12 ciastek):
E: 585Kcal, B: 38,5g W: 56g T: 21g
1 ciastko:
E: 49Kcal, B: 3,2g W: 4,5g T: 2g
Przepyszne ciasteczka, które z czasem nabierają dwojakiej natury – z zewnątrz tworzą chrupką skorupkę, a w środku zachowują brownie’ową strukturę. Wiem, że stałam się tu słowotwórczynią, aczkolwiek chciałam Wam jak najlepiej opisać ich konsystencję i zachęcić do odczekania chwili, a nie zjedzenia wszystkich na raz!
Smacznego jedzonkowania!