Słodkie,  Wegańskie

Ciastka PIEGUSKI z ciecierzycy

Bardziej miękkie, niż kruche, z dużymi kawałkami gorzkiej czekolady o delikatnie orzechowym smaczku…

Świetne do szkoły, pracy i w podróży. Ponadto ekspresowe w przygotowaniu. Spełniają rolę bardzo smacznego, pełnowartościowego i sycącego posiłku. W 100% wegańskiego. Na prawdę polecam ich spróbować. To bierzemy się do pracy ;)!

Czas trwania: ok. 20/25 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca z puszki 240g
  • wegańska odżywka białkowa (polecam karmelową z firmy KFD) 20g
  • mąka pszenna pełnoziarnista/zwykła 10g
  • czekolada gorzka 20g
  • masło orzechowe 15g
  • erytrol 20/30g
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ew. 20/30g wody (zależy jak miękką macie ciecierzycę).

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj na grubszą kostkę.
  2. Ciecierzycę zblenduj na gładko (ew. dodaj troszkę wody).
  3. Wsyp mąkę, odżywkę białkową, erytrol, sól, proszek do pieczenia i ponownie zblenduj.
  4. Zmieszaj z czekoladą.
  5. W zwilżonych wodą dłoniach uformuj ciastka (u mnie 12 małych) i połóż na blaszce na papierze do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  7. Piecz ok. 10 minut w trybie góra-dół, aż się zarumienią.

Wartości odżywcze(cała porcja – 12 ciastek):

E: 585Kcal, B: 38,5g W: 56g T: 21g

1 ciastko:

E: 49Kcal, B: 3,2g W: 4,5g T: 2g

Przepyszne ciasteczka, które z czasem nabierają dwojakiej natury – z zewnątrz tworzą chrupką skorupkę, a w środku zachowują brownie’ową strukturę. Wiem, że stałam się tu słowotwórczynią, aczkolwiek chciałam Wam jak najlepiej opisać ich konsystencję i zachęcić do odczekania chwili, a nie zjedzenia wszystkich na raz!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *