
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
31 maja, 2021
Rabarbar, rabarber, łabałbał…?
Jak zwał tak zwał!
Pyszny, oprószony cynamonem i zatopiony w lekkim i niskokalorycznym, pełnoziarnistym cieście, które pachnie wiosną i delikatnie masłem :).
To musi się udać!
Czas przygotowania: 20minut+45minut (łącznie ok. 1h 5 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 3 jajka (153g)
- Jogurt naturalny SKYR 300g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 50g
- Mąka kokosowa 50g
- Budyń waniliowy (proszek) 40g
- Erytrol 100g + do opruszenia rabarbaru
- Masło 30g
- Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżeczka octu jabłkowego
- Szczypta soli
- Ew. Aromat waniliowy/śmietankowy
- Rabarbar 300g
- Cynamon
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z cynamonem i 2 łyżkami erytrolu, odstaw do lodówki.
- Rozpuść masło.
- Jajka, mąki, jogurty, sodę, budyń, aromat, ocet, erytrol oraz masło wymieszaj łyżką lub zmiksuj na gładką masę.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm), wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy, a następnie na wierzch powbijaj rabarbar.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku – pierwsze 15 minut w trybie grzania od dołu, a następnie kolejne 30 minut góra-dół.
Wartości odżywcze(całe ciasto):
E: 1180Kcal, B: 71g W: 95g T: 54g
1 porcja (1/6 ciasta):
E: 197Kcal, B: 12g W: 16g T: 9g
Waniliowe, banalnie proste ciacho, które zasmakuje każdemu, kto lubi to warzywo/owoc (?). Najlepiej od razu zróbcie większą porcję ;)!
Smacznego jedzonkowania!
Zobacz również

Curry kotleciki z selerem – wegan
6 października, 2023
Zimowa owsianka z kefirem
5 stycznia, 2021