Słodkie,  Wegetariańskie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Rabarbar, rabarber, łabałbał…?

Jak zwał tak zwał!

Pyszny, oprószony cynamonem i zatopiony w lekkim i niskokalorycznym, pełnoziarnistym cieście, które pachnie wiosną i delikatnie masłem :).

To musi się udać!

Czas przygotowania: 20minut+45minut (łącznie ok. 1h 5 minut)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 jajka (153g)
  • Jogurt naturalny SKYR 300g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 50g
  • Mąka kokosowa 50g
  • Budyń waniliowy (proszek) 40g
  • Erytrol 100g + do opruszenia rabarbaru
  • Masło 30g
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka octu jabłkowego
  • Szczypta soli
  • Ew. Aromat waniliowy/śmietankowy
  • Rabarbar 300g
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z cynamonem i 2 łyżkami erytrolu, odstaw do lodówki.
  2. Rozpuść masło.
  3. Jajka, mąki, jogurty, sodę, budyń, aromat, ocet, erytrol oraz masło wymieszaj łyżką lub zmiksuj na gładką masę.
  4. Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm), wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przełóż ciasto do formy, a następnie na wierzch powbijaj rabarbar.
  6. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku – pierwsze 15 minut w trybie grzania od dołu, a następnie kolejne 30 minut góra-dół.

Wartości odżywcze(całe ciasto):

E: 1180Kcal, B: 71g W: 95g T: 54g

1 porcja (1/6 ciasta):

E: 197Kcal, B: 12g W: 16g T: 9g

Waniliowe, banalnie proste ciacho, które zasmakuje każdemu, kto lubi to warzywo/owoc (?). Najlepiej od razu zróbcie większą porcję ;)!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *